Els habitants de Son Peretó medien 1,68 metres d’altura i morien als 30 anys

Finalitza el pla quinquennal d’excavació del jaciment paleocristià manacorí

 

Finalitza el darrer any del projecte quinquennal d’excavació del jaciment paleocristià de Son Peretó, que enguany contemplava la realització de cinc cales arqueològiques a través de les quals es pretenia augmentar el coneixement de la població que va habitar i enterrar els seus morts als voltants d’una gran basílica que hauria estat en ús entre els segles V a VIII dC. Durant la visita d’avui s’han explicat els principals resultats de la campanya de 2020, finançada per l’ajuntament de Manacor amb un pressupost de 15.000 euros.

Divendres, l’equip acabarà el treball de camp i dedicarà una setmana als treballs de laboratori. Segons les troballes de restes humanes al llarg de les cinc cales fetes sobre el territori durant el projecte quinquennal, es pot determinar una altura mitjana de la població d’1,68 metres i una altíssima mortalitat: només el 15% passava dels 40 anys i el 30% no passava dels 20 anys. En concret, es determina un llindar de mortalitat de 25 anys per a les dones i de 35 anys per als homes.

A l’acte hi ha assistit la regidora de Patrimoni, Núria Hinojosa, que ha volgut destacar la importància de “donar llum i conservar el nostre patrimoni”. Així mateix, ha agraït la tasca de l’equip liderat per Mateu Riera. “Des de l’Ajuntament tenim la convicció de seguir apostant per aquest tipus de projectes, donat que permeten saber d’on venim i esclarir cap on anam”, ha finalitzat.

Segons Riera, “la investigació sobre Son Peretó és molt important per la seva previsible grandària i per la llum que dona sobre com es vivia i com evolucionaven els rituals funeraris”. “La previsió és que entorn de la basílica es trobarà un assentament de tamany molt considerable”.

Així mateix, s’ha explicat que s’han presentat dues sol·licituds d’ajut, una al ministeri de Foment anomenada “1,5% Cultural”, per a la “conservació del patrimoni arquitectònic”, i una segona al Consell Insular, destinada a l’adequació i a l’accessibilitat dels jaciments.

Jornada de portes obertes

El dia 15 de juliol a les 20 h es durà a terme una jornada de portes obertes. Aquesta consistirà en una explicació al jaciment per part de l’antropòleg de l’equip, Llorenç Alapont, dels diferents esquelets localitzats durant aquesta campanya. Després, el director de l’excavació, Mateu Riera, farà la visita guiada per a tot el públic.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad