L’exhumació de la fossa comú del cementiri de Son Coletes comença aquest dimarts

Per trobar restes de víctimes de la repressió franquista. Està previst que acabi el proper 9 d’agost.

 

Aquest dimarts començaran les tasques d’exhumació d’una de les majors fosses de la Guerra Civil a les Illes, la del cementiri de Son Coletes de Manacor. L’equip d’arqueòlegs d’ATICS iniciarà unes tasques d’excavació que es preveu que s’allargui fins al 9 d’agost. La intervenció, inclosa dins el segon Pla de Fosses del Govern de les Illes, cerca localitzar restes de les fosses de les víctimes de la repressió franquista.

L’equip tècnic que durà a terme aquesta actuació arqueològica està format per arqueòlegs tècnics, antropòlegs i forenses, així com per un equip de topografia de l’empresa ATICS, sota la coordinació de l’arqueòleg Cesc Busquets. A l’acte de presentació d’avui dissabte hi han estat presents el batle de Manacor, Miquel Oliver, la consellera d’Administracions Públiques, Isabel Castro i el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera, l’historiador Antoni Tugores i representants de l’associació Memòria de Mallorca i del Comitè de Son Coletes.

El batle Oliver, ha volgut agrair el compromís polític de la resta d’institucions en la lluita per la memòria i la reparació i en concret en la intervenció a Son Coletes, que ha qualificat de molt esperada. Per altra banda, i segons la consellera Castro, “l’important no és com de gran sigui el nombre de persones que aconseguim recuperar i retornar a les seves famílies, sinó el fet, la restitució de la veritat i reparació en la mesura del possible del mal causat”.

Projecte

El projecte d’intervenció, presentat per ATICS a la comissió tècnica de desapareguts i fosses de les Illes Balears, inclou l’estudi d’una fotografia aèria realitzada per l’aviació dels Estats Units entre els anys 1942-1945. Un material que ha permès determinar que, pocs anys després dels nombrosos assassinats de 1936, l’antic cementeri de Son Coletes presentava una planta completament quadrada i tenia un total de 3.600 m2. Al centre d’aquest espai hi havia una creu de ferro. Els enterraments de les víctimes s’haurien realitzat en rases, partint des del centre de la creu, en línia recta i d’una forma radial.

A partir d’aquí, l’equip d’ATICS ha establert cinc zones per excavar el subsòl del cementeri i poder establir els límits dels enterraments. L’exhumació del cementeri de Son Coletes es posa en marxa després que el maig de 2019 la Sociedad de Ciencias Aranzadi elaborés un estudi de viabilitat, que va permetre incloure aquest indret en el segon Pla de Fosses que impulsa el Govern de les Illes Balears, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad