Ocupació il·legal de Cala Varques sense cap sanció

Agents de Medi Ambient només poden aixecar acta de fins a vuit tendes de campanya i la taula i magatzem d’un xibiu

 

Un any més, un estiu més, Cala Varques es torna a convertir en allò que no ha de ser una platja verge. Aquest diumenge, vuit tendes de campanya, botelles de plàstic, taules i el magatzem d’un xibiu a mig muntar que fa anys que comercia il·legalment amb menjar i beure, continuaven a peu d’arena com si res hagués passat. Fa unes temporades fins i tot hi hagué gent vivint en coves properes, massagistes sense títol, escaladors accidentats rescatats en helicòpter, o fins i tot ofertes de lloguer per passar-hi alguna temporada de turisme alternatiu. Tot sense que les administracions, de moment, hi puguin fer massa.

 

Segons explica el batle de Manacor, Miquel Oliver, la setmana passada tècnics de la conselleria de Medi Ambient es personaren a la platja i van aixecar acta del que hi estava passant, per comprovar i certificar les tendes de campanya, per una banda, i la nova distribució del xibiu, amb taules i magatzen aferrat. “El procés administratiu ha arribat al seu màxim, per tant totes aquestes actes el que faran es reforçar el procés judicial” (contra el responsable del xibiu i a qui fa dos anys se li va imposar una multa de 120.000 euros que no ha pagat).

 

“Està clar que es tracta d’una il·legalitat i que en una situació normal ja ningú s’atreviria a acampar a Cala Varques”, diu el batle. Però la manca d’un Pla d’Usos d’una platja que, cal recordar, es troba de dins de la Xarxa Natura 2000 i per tant en territori protegit, fa que qui hi pernocti en tenda de campanya o dins les coves de devora, només pugui ser advertit i notificat. Molt poca cosa pel possible mal ambiental.

Així mateix, hem pogut saber que els propietaris dels terrenys de Cala Varques s’ha posat en contacte amb l’ajuntament de Manacor, que els ha animat a denunciar judicialment l’ocupació irregular de la zona on s’ha instal·lat el magatzem de menjar i begudes. Amb el Pla d’Usos aprovat (no serà fins acabat aquest estiu) es podrà limitar l’aforament a la platja, a més de prohibir i sancionar les festes que el propi xibiu il·legal organitza de forma fraudulenta a principi i finals d’estiu damunt la pròpia platja.

Fotos: Miquel Boveret

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad