Pros i contres de l’entrenament en grup

Opinió / Toni López

Tot i que normalment en l’esport popular es competeix de forma individual, a l’hora d’entrenar ens agrada fer-ho en grup. Clubs, equips o grupets d’amics o coneguts comparteixen hores d’esforç, suor, reptes i el millor de tot, un cúmul d’experiències. Però fins a quin punt es beneficiós o perjudicial entrenar en grup?

Anem a veure els pros i les contres d’entrenar en grup, des de la perspectiva de les activitats populars de competició individual com el ciclisme, running, trail, triatló, etc…

PRO SOCIALITZACIÓ

Amb el pas del temps els teus companys d’entrenament es converteixen en amics, i no només compartiu sessions, sinó també sopars, famílies i viatges. El component social és el principal factor que garanteix la continuïtat de l’entrenament.

PRO APRENENTATGE

Entrenar amb gent amb més experiència sempre aporta beneficis a l’hora d’iniciar-se en una activitat esportiva. No cometre els errors que els companys ja han comès t’evitarà molts de problemes. Recomanacions d’entrenament, compres de materials, competicions que més et convinguin són alguns dels consells més útils que no trobaràs als manuals.

PRO RENDIMENT

Aquest és un aspecte delicat ja que en desmesura pot ser una contra. El component competitiu fa que, en comparació a entrenar a soles, rendeixis una mica per sobre i treguis el màxim profit a les sessions d’entrenament. És molt important en aquest aspecte conèixer en quin nivell et trobes tu amb comparació al grup, i saber fins a quin punt pots exprimir-te més o menys evitant el temut sobreentrenament i les lesions.

PRO CONSTÀNCIA

El fet de comprometre’s a entrenar amb algú en un dia i una hora en concret, fa que molts de dies no renunciïs a l’entrenament posant qualsevol excusa. Entrenar en grup et fa ser més responsable i constant amb els entrenaments;  just pel compromís de no deixar als companys tirats. No oblidis que aquesta fidelitat s’ha de conservar i no la pots trair, sinó hauràs de tornar a entrenar en solitud.

PRO DIVERSIÓ

L’entrenament individual pot resultar molt avorrit, i el simple fet de compartir conversació amb companys de batalla farà que les hores d’esforç i sofriment siguin més entretingudes.

PRO RECONEIXEMENT

Compartir els teus esforços i metes amb companys que saben el que representa el teu treball, et dóna un reconeixement que et permet seguir sent constant i no donar-te per vençut. Res com acabar un entrenament  o una competició i compartir sensacions i resultats amb els companys.

CONTRA DISTRACCIONS

Si ets de les persones que disposa de poc temps lliure i necessita optimitzar el temps de sessió, cal tenir en compte que entrenant en grup sempre es tarda més temps per dur a terme la mateixa sessió. Un company que sempre arriba tard, les xerrades abans i després de la sessió, fan que les sessions s’allarguin en el temps.

CONTRA  SEGUIR LA PLANIFICACIÓ

Si tens uns objectius molt específics i unes proves concretes cal seguir la planificació  del teu entrenador i tenir en compte quines sessions podràs compartir amb altres atletes i quines no.  Inclús és recomanable, en cas d’objectius molt diferents compartir espai i punts de trobada, però cadascú fer el seu entrenament, sense perdre la tertúlia pre i post entrenament.

CONTRA SINCRONITZAR AGENDES

Aquest és el punt més difícil de l’entrenament en grup. Coincidir en dies i horaris per compartir entrenaments potser una tasca quasi impossible avui en dia en que tothom concilia estudis, família, feina, amistats i compromisos. Cal cercar companys que es puguin adaptar una mica a les possibilitats del grup.

CONTRA COMPETITIVITAT

Com hem comentat abans entrenar amb companys farà que sempre t’esforcis una mica més, però es important conèixer les teves limitacions, i agafar aquesta competició de la forma més sana possible. Obsessionar-se per rendir més que el company pot fer que es generin conflictes i malentesos dins del grup.

Un cop analitzats el pros i contres de l’entrenament en grup cal tenir en compte que no sempre es fàcil, però que el beneficis socials són més enriquidors que qualsevol millora en el rendiment entrenant en solitud. Personalment em quedo més satisfet de la gent que he conegut fent esport que de reptes assolits de forma individual. Finalment cal tenir en compte que la vida és molt canviant i les relacions socials també, i que els grups d’entrament es fan i es desfan constantment.  Sempre  trobaràs algú més per entrenar, sempre i quan respectis i comparteixes els valors de l’esport saludable.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad