Només la meitat d’edificis antics del municipi han passat la Inspecció Tècnica

Aquest 2020 toca als construïts entre 1966 i 1970. Les multes poden ser importants

 

Tan sols la meitat de vivendes antigues de Manacor han passat la Inspecció Tècnica d’Edificis. Una xifra molt baixa que ara l’Ajuntament està intentant corregir però que no deixa de preocupar per les conseqüències de seguretat que això pot implicar a curt i mitjan termini, com el recent augment en la caiguda d’elements de les façanes.

Enguany toca als que fa 50 anys que es van construir (immobles amb antiguitat compresa entre 1966 i 1970, ambdós inclosos), el que suposa unes 4.000 vivendes de tot el municipi. “En total del que duim registrat tenim que el 50% dels propietaris han fet les coses bé. He demanat un esforç als tècnics amb les ITES, i durant el confinament vam organitzar un poc la feina per aquest 2020”, explica la regidora d’Urbanisme, Núria Hinojosa.

“Jo em quedaria amb la part positiva, hi ha un 50% de persones que fan les coses bé; però és vera que l’objectiu és que tothom cumpleixi. Ara ja enviam cartes certificades, cosa que no s’havia fet mai. Hem de tenir en compte que si es passa la ITE, si es rehabiliten els edificis també crearem habitatges per donar-lis un ús definit, sigui comerç o habitatge. És una forma també d’evitar ruïnes el dia de demà“, afegeix la regidora.

“Amb el dret de la propietat hi ha inherent una obligació de conservar-la… quan tens un cotxe estàs obligat a passar una inspecció per no matar-te tu i no matar a un altre, idò un immoble és el mateix. Necessites garantir que tens un estat de conservació bò, que cumpleixes unes condicions d’accessibilitat i d’eficiència energètica. Si tens l’immoble en unes condicions normals de manteniment, no tindràs cap problema per a passar l’informe”.

Per Hinojosa, “El mateix propietari és el primer que no vol maldecaps ni vol crear-ne a ningú, amb els anys ens ho acabaran agraïnt, perquè sino en 40 anys passaran per ull. El que volem és un nucli ben conservat. També hem d’incentivar que això sigui així a través d’un paquet de bonificacions fiscals. Necessitam anar de la mà”.

Pel que fa a les possibles sancions per no presentar la inspecció en el termini corresponent, l’ajuntament de Manacor preveu, després de l’obertura de l’expedient corresponent, multes de fins a 2.999 euros per a edificis protegits i de la meitat, 1.500 euros pels que encara tenint en molts casos més d’un segle, no estan catalogats com a tal. Uns expedients que també poden acabar en sancions menors de 150 euros en el cas que es tanqui amb la correcció de les deficiències i s’acabi presentant i aprovant la certificació.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad