Com sobreviure a la calor en els entrenaments?

Opinió / Toni López

Arriben els últims dies de primavera i els primers d’estiu, i amb ells les altes temperatures i la humitat.  Si ets dels que no abandonen els entrenaments a l’estiu o bé t’has posat en marxa amb l’arribada del bon temps, segur que has tingut males sensacions a l’hora d’entrenar en condicions de temperatura i humitat altes. Males sensacions com la falta d’aire, pulsacions altes, l’alta sudoració, ràpida fatiga, sequedat de boca, i ni parlar de la impossibilitat de mantenir una alta intensitat en la sessió d’entrenament. Per tal que no abandonis els teus entrenament anem a veure quins aspectes podem tenir en compte per minimitzar els riscos.

Primer de tot cal tenir en compte que el cos pateix més a l’hora de lluitar contra la calor que conta el fred, degut a que durant l’exercici la temperatura corporal augmenta i el cos activa els mecanismes per disminuir-la, com ara augmentar la circulació perifèrica i la sudoració, amb la conseqüent pèrdua de minerals. Els percentatges alts d’humitat i les temperatures altes fan que aquests mecanismes de termoregulació siguin menys eficients. Tot i que l’eficiència millora amb una bona aclimatació a aquestes condicions adverses.

El primer, i més obvi aspecte que podem tenir en compte és evitar les hores més intenses de sol, fet que sempre no es fàcil amb les logístiques horàries personals. També cal tenir en compte que si estàs preparant alguna prova on participaràs en condicions adverses és important aclimatar-se, però sempre de forma progressiva i lenta.

És indispensable cuidar la hidratació, especialment en els entrenaments que superin els 20 minuts, suplementant l’aigua amb sals minerals. Existeixen molts sistemes de hidratació al mercat per tots els tipus d’activitat. Tot i que també existeix l’opció de preveure una ruta amb fonts públiques d’aigua potable per tal de poder carregar si fes falta.

Cal no oblidar utilitzar materials que facilitin la transpiració i la protecció dels rajos de sol, la gorra, les ulleres i la protecció solar seran els teus millors aliats. Si pots realitzar recorreguts per zones d’ombra com boscs o zones urbanes, millor que recorreguts amb molta exposició al sol.

Finalment cal tenir en compte que el cos necessita temps per adaptar-se a les condicions externes, per tant, necessita de certes sessions per trobar les bones sensacions. És recomanables als primers dies realitzar entrenaments de menor duració i intensitat, i progressivament anar augmentant la qualitat d’aquests.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad