Es Cau: així fou la primera galeria d’art privada que hi hagué a Manacor

El 31 d’octubre de 1975 s’inaugurava al carrer Pius XII número 21, Es Cau, la primera galeria d’art privada i estable que va tenir Manacor. El seu fundador fou l’escriptor, periodista i historiador Rafel Ferrer Massanet.

Al llarg de la seva vida (Es Cau tancar a mitjans de 1983), s’hi van realitzar gairebé centenar i mig d’exposicions. Les seves temporades començaven pel setembre o octubre i finalitzaven al maig o juny. Les mostres solien romandre unes dues setmanes i es podien visitar de 18 a 21 h. aproximadament els dies laborables. La galeria va ser dirigida per Ferrer Massanet, amb el suport del seu fill Antoni Ferrer Vallespir, fins el juny de 1982. A l’octubre de 1982 va assumir la direcció Joan Carles Gomis, que la va regentar fins a juny de 1983, data en què es va tancar definitivament.

Aquests van ser, entre altres, els artistes pintors, escultors, fotògrafs, ceramistes, etc. que va exposar la seva obra a Es Cau a exposicions individuals o col·lectives durant els vuit anys de vida de la galeria: Gaspar Riera, Sally Wein, Marc Carranza, Antoni Bover, Antoni Riera Nadal, Miquel Aguiló, Palanques, Raig, Mateu Vidal Riera, Miquel Vives, Guillem Jaume, J. Riera Ferrari, Eduard Vich, César Estrany, Magdalena Serra Miranda, Juan Gili Juan, Trinidad Rus, Luis Loshuertos, Amelia Vell, Gabriel Pellicer Espinar, Antonio Rovira, Luis Andreu, Joan Carles Gomis, Borobio, Javier Veleda, Julio Viera, Hannelore Von Fürstenberg, Manuel Picó, Andreu Llodrà, Magdalena Mascaró, Vicente vela (col·lectiva),

 

Antonio Socías (col·lectiva), Antonio Llabrés, Beneyto (col·lectiva), Torres, Mateu Llobera, JM Guillem Ramon (col·lectiva), Eymar (col·lectiva), Hildegard de Bueno, Miguel Llull, Colau Beltrán, Guinovart (col·lectiva), Ovejero (col·lectiva), Duran (col·lectiva), Ibáñez (col·lectiva), Armstrong (col·lectiva), A. Truyol, Gabriel Serra, Cristina Peñarredonda, Llorenç Burgos, Beltran de Rei, Guillem Caldentey, Juan Munar, Claudi Monmany , Cast Blasco, Victor Andreu, Cuixart, Nils Burwitz, J. Sánchez Pina, Bruno Zupan, Llorenç Artigues, André Pahud, Miguel Llodrà, Pere Ferrer Pujol, Pere Falconer, Monserrat Masdeu, Jousep, Màxim, Antoni Bennassar,

 

 

Mircea Varzaru, Florence M. Mahdavi, Francesc Aguilar, Vicenç Torres, Josep Cores, Llorenç Reus, Miguel Rivera, Martí Company, Ma Antònia, Rafael Montañés, Antonia Mascaró, Tonya Oliver, Joan Pol, Ximco, Daniel Codorniu, Rafael Lafleur, Ponç Fullana, Alfonso Port, ‘Anfós’, J. Boix, Mariano Fuster, Miguel Llabrés , Sarasate, Enseñat Llull, Andreu Maimó, Yamandú Tabárez, Celia Ferreiro, Juan Zuñiga, José Luis i José Luis Jr. (fotografia), Jaume Duran (fotografia), Cosme Adrover (fotografia) i Margalida Morey (fotografia). Així com mostres temàtiques com Pintura europea d’al segle XIX, Pintura antiga, Velles estampes de Setmana Santa, Pintura anglesa de segle XIX, Ottoman: art i artesania turca, etc.

La primera exposició que va realitzar Es Cau va ser la del pintor Gaspar Riera que es va inaugurar el 31 d’octubre de 1975, i la darrera va ser la d’Antonio Socias i Menéndez Rojas, que va obrir les portes el 28 de maig de de 1983.

Al llarg dels seus vuit anys de vida Es Cau va ser, possiblement, l’espai que més va contribuir a la dinamització de les arts plàstiques de Manacor. Va marcar una època i, sense cap dubte, ja forma part de la història de l’art de l’Manacor de l’últim terç de segle XX.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad