El periodista i investigador manacorí Antoni Ferrer Vallespir, ha aprofitat el confinament per concloure un extens treball sobre el cinema ‘S’ que es va poder veure als cinemes de Manacor entre finals dels setanta i part dels vuitanta. El treball que té com a títol Un molt pedagògic, il·lustratiu i aclaridor viatge a les entranyes del més desacomplexat i representatiu cinema classificat S, o gairebé, que es va poder veure als cinemes de Manacor entre 1977 i 1988.
A la fi de 1977 el govern d’Adolfo Suárez va crear la classificació ‘S’ en la qual s’havien d’incloure totes les pel·lícules que, per una raó o una altra, poguessin ferir la sensibilitat dels espectadors. Al llarg dels cinc anys que va estar en vigor la classificació, el ministeri va atorgar la ‘S’ a més de 400 pel·lícules de les quals més de la meitat es van poder veure en els dos cinemes de Manacor: el Cinema Goya i la Sala Imperial.
El treball de Ferrer Vallespir veurà la llum al juliol i serà publicat, en principi, en els Quaderns de Perlas y Cuevas, la separata que la popular revista manacorina inclou mensualment i que en un futur pròxim formarà part d’un llibre col·lectiu. L’estudi és una detallada anàlisi d’aquell tipus de cinema que es va poder veure als cinemes de tota Espanya, i concretament en els de Manacor, entre finals dels setanta i part dels vuitanta.
El treball de Ferrer Vallespir veurà la llum al juliol en els ‘Quaderns de Perlas y Cuevas’
Davant la precarietat de les dades oficials, plenes d’inexactituds i errors, l’autor ha optat per dividir el treball en diferents grups i subgrups com el cinema de zombis i de caníbals, els documentals escabrosos i extrems, les mal anomenades pornogestapos, les pel·lícules en les que va intervenir Ajita Wilson i les que van dirigir realitzadors com els espanyols Jesús Franco, Ignacio Ferrés Iquino i el francès Max Pecas.
La primera pel·lícula ‘S’ que va arribar a Manacor es va estrenar a la Sala Imperial el 26 de desembre de 1977 i es titulava Los peligros del sexo i l’última va ser 72 horas para pecar i es va veure al Cinema Goya el 28 de maig de 1988, cinc anys després que desaparegués la classificació.
El cinema ‘S’ era una classificació exclusivament espanyola i en ella estaven incloses pel·lícules d’alt contingut eròtic a més de violència gore. Mentre arreu del món naixia la ‘X’ amb sexe explícit, a Espanya havíem de conformar-nos amb la ‘S’ que venia a ser un terme mig.
Amb l’arribada dels socialistes al poder l’any 1983, es va abolir aquesta classificació i es va crear la ‘X’ que només es podia exhibir en cinemes especialitzats.
Amb l’arribada dels socialistes al poder l’any 1983, es va abolir aquesta classificació i es va crear la ‘X’
Actualment moltes d’aquelles pel·lícules classificades ‘S’ que vam poder veure als cinemes de Manacor no es podrien projectar causa de la dictadura del políticament correcte en què estam submergits.
Tot i això la immensa majoria d’aquell cinema era d’una qualitat ínfima. Títols ‘S’ que es van poder veure a Manacor van ser, per exemple Holocausto canibal, La caliente niña Julieta, Los sueños húmedos de Patrizia, La loba de las SS, Mundo canibal, mundo salvaje, La svástica en el vientre, La pitoconejo i un llarg etc.