Opinió / Toni López

Avui en dia totes les persones tenen algun parent o conegut que ha fet un Ironman, amb les corresponents imatges a les xarxes socials, la medalla i el dorsal ben emmarcats al menjador de casa i tot el marxandatge de la major potencia mundial d’organització de triatlons de llarga distància.

Si ets practicant habitual d’esports de resistència, ja siguin curses populars de running, cicloturistades, travessies de natació o ja has coquetejat amb el triatló en les seves versions més assequibles, com els sprint o olímpics, has sentit la temptació de plantejar-te la participació a un IRONMAN.

Anem primer de tot a contextualitzar en que consisteix aquesta prova. Un Ironman suposa nedar una distància de 3,8 km en aigües obertes, recórrer 180 km en bicicleta de carretera i finalitzar la prova amb una marató de 42 km, tot en un mateix dia. A nivell de duració un esportista de nivell amateur tarda unes 10-12 hores, però el temps de límit per ser considerat finisher es de 17 hores. Per tant, el primer aspecte a tenir en compte és el físic, tot i que no sempre és el limitant principal per poder-hi participar.

De les tres disciplines de la prova, la natació és la més limitant a nivell tècnic, si no ets capaç de nedar més d’una hora en una piscina, serà molt difícil que et puguis presentar a la línia de sortida. Tot i ser una disciplina molt limitant, és la més millorable sempre, i quan et posis en mans d’un bon monitor o entrenador de natació que et doni eines de millora tècnica i entrenaments específics pel triatló.  El ciclisme sol ser la menys limitant ja que no hi ha impacte. El material en aquest cas sí que ho pot ser: sense una bicicleta amb uns mínims de condicions, impossible poder participar. Finalment la carrera és la més exigent a nivell lesiu; per tant, si pateixes algun tipus de lesió crònica que no et permeti exercicis d’impacte, no val la pena posar la teva salut en joc.

Un cop comprovat que ets un potencial participant de la prova perquè et defenses nedant, tens una bicicleta en bones condicions, ets runner habitual i t’has fet una prova d’esforç per descartar algun tipus de patologia, ha arribat l’hora de platejar-te si estàs preparat per afrontar molts de mesos d’esforç, constància, disciplina i sacrificis, com matinar a hores intempestives, cuidar la teva alimentació, robar temps als amics i a la teva família. Especialment si vius en parella i tens fills, cal no oblidar-se d’aquests últims, Ironman pot esperar.

Finalment ha arribat l’hora de analitzar la despesa econòmica. Per començar, la inscripció a aquest tipus de proves costa uns 500 euros amb una antelació d’un any. Normalment aquestes proves no es realitzen al lloc on vius, o sol ser molt atractiu aprofitar la fita per fer un viatge amb amics o en família, despesa que també cal tenir en compte. Tampoc s’han d’oblidar les despeses en material, quota mensuals al gimnàs i a la piscina, entrenador que et faciliti la planificació d’entrenaments, les sessions de fisioteràpia i les visites al nutricionista.

Si ja tens tots aquest aspectes controlats i veus viable afrontar aquest repte és molt important posar-se en mans de professionals qualificats que facin del procés de preparació un camí segur i amb garanties d’èxit. Un bona nutrició, tractaments fisioterapeutes i planificació específica de triatló seran imprescindibles per creuar la línia de meta.

Per últim és importantíssim gaudir del camí, si sents que no ho estàs fent per tu i que ho fas de cara al reconeixement extern, potser aquest repte no és per tu. No seràs una millor persona per haver fet un IRONMAN. Si a més a més pots compartir aquest camí amb algun company, serà una experiència completa i enriquidora.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad