El capellà que va retratar les feines del foravila manacorí

La càmera del capellà Fernando Moragues y de Manzanos va ser fidel testimoni de la societat mallorquina (sobretot rural), de finals de segle XIX i principis del XX.

Membre d’una família propietària de possessions en el terme de Manacor, Moragues va cursar estudis eclesiàstics a Palma i fou rector a una parròquia que ell mateix va fundar a l’Argentina. Ja de tornada va viure una llarga temporada la finca manacorina de Ses Rotetes.

 

Matances a Son Moro

 

A més de la fotografia va tenir una altra passió: el naturalisme i la biologia de les que va arribar a publicar, fins i tot, estudis sobre insectes i coleòpters de Mallorca. Excel·lent fotògraf, la seva càmera va ser testimoni de tota una època, convertint-se en fidel mirall d’una societat que ja forma part d’un passat que ja no tornarà. Lluny de l’estètica de postal que en aquells anys ja començava a proliferar, les fotografies de mossèn Moragues van aconseguir captar l’essència i les arrels més profundes d’aquella societat, pobre, trista i analfabeta que es veia obligada a emigrar per poder subsistir.

 

Ses Rotetes

 

Malgrat que la seva producció fotogràfica és nombrosíssima i molt variada, l’eix central del seu treball va ser el camp mallorquí, que va fotografiar amb mestria i sensibilitat. Oblidat durant molts anys, entre l’octubre de l’any 2005 i febrer de l’any 2006, part del seu arxiu fotogràfic va ser recuperat i catalogat, donant origen a el llibre Retratista del camp mallorquí que recull part de les fotos de la Mallorca rural de finals de segle XIX i principis del XX.

 

Segadors des Rafal Pundent berenant

 

El llibre és una molt acurada edició coordinada per Jaume Falconer, Cristina Moragues i Llorenç Payeras amb edició de El Gall Editors de Pollença i l’Institut d’Estudis Baleàrics. Totes les fotos que il·lustren aquest reportatge formen part d’aquest llibre i van ser cedides per familiars, particulars i institucions públiques i privades. Fernando Moragues y de Manzanos va néixer a Palma el 1856 i va morir l’any 1931, als 75 anys.

 

Fernando Moragues

     

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. En fer clic al botó Acceptar, accepta lús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits    Configurar y més informació
Privacidad