El capellà que va retratar les feines del foravila manacorí

La càmera del capellà Fernando Moragues y de Manzanos va ser fidel testimoni de la societat mallorquina (sobretot rural), de finals de segle XIX i principis del XX.

Membre d’una família propietària de possessions en el terme de Manacor, Moragues va cursar estudis eclesiàstics a Palma i fou rector a una parròquia que ell mateix va fundar a l’Argentina. Ja de tornada va viure una llarga temporada la finca manacorina de Ses Rotetes.

 

Matances a Son Moro

 

A més de la fotografia va tenir una altra passió: el naturalisme i la biologia de les que va arribar a publicar, fins i tot, estudis sobre insectes i coleòpters de Mallorca. Excel·lent fotògraf, la seva càmera va ser testimoni de tota una època, convertint-se en fidel mirall d’una societat que ja forma part d’un passat que ja no tornarà. Lluny de l’estètica de postal que en aquells anys ja començava a proliferar, les fotografies de mossèn Moragues van aconseguir captar l’essència i les arrels més profundes d’aquella societat, pobre, trista i analfabeta que es veia obligada a emigrar per poder subsistir.

 

Ses Rotetes

 

Malgrat que la seva producció fotogràfica és nombrosíssima i molt variada, l’eix central del seu treball va ser el camp mallorquí, que va fotografiar amb mestria i sensibilitat. Oblidat durant molts anys, entre l’octubre de l’any 2005 i febrer de l’any 2006, part del seu arxiu fotogràfic va ser recuperat i catalogat, donant origen a el llibre Retratista del camp mallorquí que recull part de les fotos de la Mallorca rural de finals de segle XIX i principis del XX.

 

Segadors des Rafal Pundent berenant

 

El llibre és una molt acurada edició coordinada per Jaume Falconer, Cristina Moragues i Llorenç Payeras amb edició de El Gall Editors de Pollença i l’Institut d’Estudis Baleàrics. Totes les fotos que il·lustren aquest reportatge formen part d’aquest llibre i van ser cedides per familiars, particulars i institucions públiques i privades. Fernando Moragues y de Manzanos va néixer a Palma el 1856 i va morir l’any 1931, als 75 anys.

 

Fernando Moragues

     

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad