“En saber que m’haurien d’intubar, vaig avisar als meus familiars per acomiadar-me”

Bernardo García de la Villa Redondo, cap de Servei de Cardiologia de l’Hospital de Manacor, va ingressar al centre el passat dia 16 de març, en haver donat positiu per COVID-19. Després, i a causa de l’empitjorament del seu estat, va haver de passar l’UCI de l’Hospital Universitari de Son Espases. Ahir, dia 2 de juny, va ser traslladat a planta, on ara evoluaciona favorablement.

-Quan va començar a trobar-se malament?

El dilluns 16 de març horabaixa vaig començar amb malestar general i febre.

-Com van ser els primers símptomes?

Primer va aparèixer la febre, que en algun moment va arribar a 39,1°C, i que responia a antitèrmics. El segon dia s’hi va afegir tos i una mica de diarrea. La PCR va mostrar positivitat per la COVID. Vaig intentar gestionar inicialment els símptomes a casa, ja que l’estat general era bò, però en auscultarme el dijous 19 de març, van aparèixer uns crepitants que no tenia al principi, així que vaig acudir a l’Hospital de Manacor a on després de realitzar-me una radiografia i una analítica, em van ingressar.

-Quan se l’informà que havia d’ingressar a l’UCI; Què va pensar?

Que m’haurien d’intubar en breu com així va ser, per la qual cosa vaig avisar als meus familiars per informar-los de la mala evolució i acomiadar-me, ja que un cop intubat evidentment no podria contestar els seus missatges.

-Has estat a l’UCI de l’Hospital Universitari de Son Espases fins ara… expliqui’ns quan vas despertar, com va ser el moment

Recordo una dona que em va dir que estava a l’UCI de Son Espases i que estaven molt contents de veure’m obrir els ulls després de més d’un mes adormit. A partir d’aquí, hi va haver bastants dies en què vaig estar molt confús, mig sedat i sense entendre bé el que passava, ni retenir la informació. Fins a principis de maig no em vaig centrar del tot.

-Com van ser els primers contactes amb la família?

En estar aïllat pel COVID tenia restringides les visites i només podien veure’m des de la porta de la meva habitació de l’UCI o bé a través de videotrucades amb una tablet que em facilitava l’hospital.

 

De la Villa, una vegada ja desintubat a la UCI

 

-Quants dies has estat a l’UCI?

En total 74 dies, dels quals els deu primers vaig ser a la UCI de l’Hospital de Manacor i la resta, 64 a l’UCI de l’Hospital de Son Espases. A l’hospital de referència he estat un total de 21 dies connectat a la ECMO. (L’oxigenació per membrana extracorpòria, també coneguda com ECMO per les sigles en anglès, és una tècnica extracorpòria per proporcionar suport cardíac i respiratori a pacients, els pulmons i cor del qual estan greument danyats i no poden desenvolupar la seva funció normal).

-Finalment aquest dimarts dos de juny ha estat traslladat a la planta. Com ha viscut aquest moment?

La veritat és que ha estat molt emotiu. Perquè a la sortida de l’UCI m’esperava una sorpresa, hi havia un munt de familiars i amistats que em feien passadís aplaudint. Ha estat molt bonic.

-I ara, com espera que sigui la seva evolució?

Supós que estaré uns quants dies a planta depenent de el servei de Pneumologia, on em faran alguna espirometria per valorar la meva situació funcional i com han quedat els pulmons després de la pneumònia provocada pel Coronavirus, però esper que l’evolució sigui satisfactòria i aviat poder ser a casa.

-Tornant a el principi… sap com i quan es va poder infectar?

La veritat és que no ho tenc gens clar, ni com ni quan. Jo calcul que seria una setmana o deu dies abans d’ingressar a l’hospital. Vaig veure bastants pacients però no tenc gens clar d’on va venir el contagi.

-Esperem molt aviat veure’t a Manacor

A mi m’agradaria tornar el més aviat possible, però em queda una fase de rehabilitació i d’enfortir els músculs, que me durà almenys uns mesos.

-Per acabar, que els diria als seus conciutadans sobre el Coronavirus?

Els demanaria que es cuidin i respectin les mesures higièniques i de distanciament social, almenys fins que s’aconsegueixi una vacuna eficaç, ja que les conseqüències i severitat de la infecció per són molt impredictibles, i tot i que sembla estar clar que afecta més a gent gran i a pacients amb malalties cròniques, tots estam exposats a emmalaltir greument per aquest virus.

Manacor està a un sol pacient de quedar-se sense ingressats per coronavirus

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad