Manual de bones pràctiques: natació en aigües obertes

Opinió / Toni López

Un cop superades les primeres fases de la desescalada, eliminades les franges horàries, oberta la lliure circulació per l’illa i a l’espera de la reobertura de les instal·lacions esportives, se’ns ha obert tot un ventall de possibilitats per recuperar aquelles activitats esportives que tant anhelàvem.

La natació, habitualment en piscina, és una pràctica d’allò més popular dins l’activitat fisicoesportiva a la nostra societat, representant el 38.5%, just després del ciclisme, ja sigui com a pràctica saludable o d’índole rendiment com seria el cas dels triatletes i nadadors amateurs. Juntament amb el bon clima i l’obertura de les platges, han despertat en molta gent la temptació de donar el pas de la natació en aigües obertes, en el nostre cas a la mar.

Per tal de garantir l’èxit en la teva estrena en la natació a la mar et donam certes recomanacions i pautes, que potser mai havies pensat, en forma de manual de bona praxis de la natació en aigües obertes.

MATERIAL:

Un aspecte molt important per poder gaudir de la natació a la mar amb uns mínims de seguretat és disposar d’uns mínims de material. Els més evidents i comuns són: les ulleres, que et recomanam que siguin fosques ja que el sol pot ser molt molest i fer que et desorientis fàcilment; gorra de natació a poder ser de color vistós, et farà visible des de la distància i a més et protegirà del fred si la temperatura encara no és prou càlida; una boia també et protegirà fen-te visible per les possibles embarcacions (a més en el mercat en pots trobar amb butxaca estanca per dur els teus objectes personals); finalment, i no menys important, l’ús del neoprè és molt recomanable, especialment en aquestes dates en que l’aigua ronda per davall dels 20C, cal tenir en compte que si estaràs més de 20 minuts nedant per davall d’aquestes temperatures pot ser perjudicial per la teva salut.

ASPECTES DE SEGURETAT:

A part de l’ús de la gorra i la boia, és important que tinguis en compte que en el medi natural pots patir algun tipus d’indisposició que posi en risc la teca salut. Per minimitzar els riscos és molt recomanable, sempre que sigui possible, anar acompanyat (respectant les distàncies de seguretat en l’actualitat).

Neda sempre en paral·lel a la costa, sense sortir de la zona de bany, evita anar més enllà de les boies de la platja, si en algun moment notes que alguna cosa no va bé et resultarà fàcil arribar a la vora. Si vas sol avisa al socorrista, donant-li instruccions de quan temps nedaràs, des de la torre de vigilància podran supervisar la teva pràctica. En cas que no hi hagi socorrista una opció és telefonar a algun familiar o amic abans d’entrar a l’aigua i en sortir d’aquesta. Evidentment respecta les banderes i restriccions de bany, el neoprè no t’eximeix de complir les normes d’ús de les platges.

ASPECTES D’ENTRENAMENT:

Abans de començar a nedar fes un bon escalfament en sec, exercicis de mobilitat articular, inclús exercicis d’activació amb bandes elàstiques, són les millors opcions per evitar lesions i gaudir de la mar des de les primeres braçades.

En el medi natural les referències d’orientació són molt diferents a la piscina, no hi ha línies, ni corxeres, ni parets. La millor opció és utilitzar les boies per orientar-se i cercar referències llunyanes com ara edificis o roques.

En quan al control de la sessió un rellotge gps o simplement un cronòmetre et servirà de referència de la duració de la sessió. Les distàncies i els ritmes de la natació en piscina no et serveixen en aigües obertes, les corrents, les ones, la desorientació, fan que no nedis en línia recta  i els ritmes siguin més lents.

Tal i com faries en la piscina, organitzat la sessió de natació amb una introducció en forma d’escalfament suau i progressiu, acompanyat d’una part principal on pots incloure exercicis de tècnica, i una tornada a la calma suau, sense oblidar els estirament un cop et trobis en terra ferma.

Seguint aquestes recomanacions i tenint en compte que els primers dies les sensacions no seran les millors, esperem que gaudeixis del plaer de practicar la natació en un entorn privilegiat com és el nostre, i qui saps, si en un futur t’animes a fer una travessa o un triatló.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad