“La principal tasca d’un policia tutor és fer una bona prevenció per evitar l’actuació”

Andreu Alba (Artà, 1978), que fa setze anys que és policia local a Manacor i vuit anys que és Policia Tutor de Porto Cristo i s’Illot. És un dels cinc pregoners de les Fires i Festes 2020.

-Com li plantejaren formar part del pregó de les Fires i Festes d’enguany?

Vaig rebre una cridada per part del Sr. Batle, que em va demenar si me pareixia bé participar com a pregoner de les Fires i Festes. Per part meva m’ho vaig agafar com un orgull poder representar a totes i tots els meus companys com a pregoner, ser la veu de la policia.

-Quines són les dificultats i les aventatges de fer feina a un poble com Porto Cristo?

Personalment crec que dificultats poques, tal vegada li diria que si bé els mesos de tardor i hivern són una mica més tranquils, a l’estiu és un poc de bojos ja que triplicam la població i clar això es nota: a més gent, més problemes.
He de dir que a Porto Cristo m’hi he sentit com a casa.

Quines són les funcions d’un policia tutor?

Vigilar i actuar davant les diferents modalitats d’absentisme escolar i amb menors en edat escolar sense escolaritzar, vigilar els exteriors dels centres educatius i les zones públiques freqüentades per menors, assessorar els equips directius dels centres escolars en assumptes relacionats amb l’àmbit competencial del municipi i de les policies locals, així com mantenir reunions periòdiques amb els docents sempre que sigui necessari. Així mateix tenim la labor de prevenir i actuar davant fets delictius comesos per menors d’edat, col·laborar en la resolució de conflictes privats amb menors d’edat involucrats en qualsevol àmbit, sempre des del context preventiu i de manteniment de l’ordre públic, vigilar i actuar davant el tràfic de drogues, el consum i la tinença de substàncies tòxiques il·legals en els voltants i en les proximitats dels centres educatius, i a l’interior d’aquests quan siguin requerits pels responsables dels centres.

Col·laborar amb els centres escolars en la vigilància i el control del consum de tabac en les instal·lacions dels centres educatius i en la resta de zones freqüentades per menors d’edat on existeixi aquesta prohibició. Vigilar i controlar l’accés de menors a locals i establiments públics i la venda i el consum de begudes alcohòliques en qualsevol espai públic on existeixi aquesta prohibició; també davant qualsevol conducta que es consideri de risc per als menors d’edat o davant l’assetjament escolar i l’ús il·lícit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Realitzar accions i campanyes preventives, juntament amb els centres escolars, relacionades amb l’educació viària, l’ús eficient i responsable de les TIC i altres normatives d’interès per al menor. Col·laborar amb els centres educatius en l’aplicació dels manuals d’autoprotecció escolar; i millorar la seguretat viària a les zones escolars i a les zones més freqüentades per menors, així com regular el trànsit en horari de més afluència d’aquestes zones.

-Quin percentatge hi ha de prevenció i quin d’actuació?

Normalment arribam al total d’alumnat de secundària en quan a prevenció (xerrades, tallers o jornades) a totes les etapes educatives, i a primària normalment als cursos de 5è i 6è. També es fan tallers de conèixer la policia per a alumnes més petits dels centres d’infantil i primària. En quan a les actuacions, normalment cada any baixen ja que es fa molta prevenció. La principal tasca d’un policia tutor/a ha de ser la de fer una bona prevenció per tal d’evitar l’actuació.

-Quins són els temes en els que intervé directament i fins on arriba la seva autoritat als centres?

Sempre actuam directament quan som requerits pels centres educatius.

-On actuen?

Els nostres àmbits d’actuació amb menors són l’entorn de les escoles, els espais públics, els locals i establiments públics, i l’àmbit de les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC).

-Amb qui es coordinen?

Amb els centres educatius i amb tota la comunitat educativa, amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, els òrgans judicials, els Serveis Socials, els Serveis de Protecció de Menors i amb altres organismes relacionats amb el món del menor.

-En què s’ha d’estar més atent?

A hores d’ara el més important és detectar qualsevol situació de risc entorn els menors. Per petita que sigui sempre és molt útil tenir una bona connexió escola-familia-policia tutor.

-De quina forma l’han afectat professionalment aquests mesos de confinament?
Professionalment he hagut de canviar la meva dedicació exclusiva (policia tutor) per estar amb els companys i companyes a ‘primera línia’. Tot i que no he estat directament als centres escolar perquè estaven tancats, sí que he fet i sempre amb col·laboració amb els meus companys, tasques relacionades amb la meva dedicació. S’han repartit tasques, ordinadors o material a les famílies que no en tenien.

-Quines són les seves tasques durant l’estiu?

Normalment en acabar el curs escolar tenim unes setmames de tancament de curs amb els equips directius, feim un feddback del curs escolar i començam a plantejar el curs vinent. Després pas a fer tasques de patrulla ordinària, però sempre més enfocades amb els menors, col·labor a les campanyes de No siguis ase i No i punt. Quan passen les festes de Porto Cristo ja men vaig de vacances.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad