“La principal tasca d’un policia tutor és fer una bona prevenció per evitar l’actuació”

Andreu Alba (Artà, 1978), que fa setze anys que és policia local a Manacor i vuit anys que és Policia Tutor de Porto Cristo i s’Illot. És un dels cinc pregoners de les Fires i Festes 2020.

-Com li plantejaren formar part del pregó de les Fires i Festes d’enguany?

Vaig rebre una cridada per part del Sr. Batle, que em va demenar si me pareixia bé participar com a pregoner de les Fires i Festes. Per part meva m’ho vaig agafar com un orgull poder representar a totes i tots els meus companys com a pregoner, ser la veu de la policia.

-Quines són les dificultats i les aventatges de fer feina a un poble com Porto Cristo?

Personalment crec que dificultats poques, tal vegada li diria que si bé els mesos de tardor i hivern són una mica més tranquils, a l’estiu és un poc de bojos ja que triplicam la població i clar això es nota: a més gent, més problemes.
He de dir que a Porto Cristo m’hi he sentit com a casa.

Quines són les funcions d’un policia tutor?

Vigilar i actuar davant les diferents modalitats d’absentisme escolar i amb menors en edat escolar sense escolaritzar, vigilar els exteriors dels centres educatius i les zones públiques freqüentades per menors, assessorar els equips directius dels centres escolars en assumptes relacionats amb l’àmbit competencial del municipi i de les policies locals, així com mantenir reunions periòdiques amb els docents sempre que sigui necessari. Així mateix tenim la labor de prevenir i actuar davant fets delictius comesos per menors d’edat, col·laborar en la resolució de conflictes privats amb menors d’edat involucrats en qualsevol àmbit, sempre des del context preventiu i de manteniment de l’ordre públic, vigilar i actuar davant el tràfic de drogues, el consum i la tinença de substàncies tòxiques il·legals en els voltants i en les proximitats dels centres educatius, i a l’interior d’aquests quan siguin requerits pels responsables dels centres.

Col·laborar amb els centres escolars en la vigilància i el control del consum de tabac en les instal·lacions dels centres educatius i en la resta de zones freqüentades per menors d’edat on existeixi aquesta prohibició. Vigilar i controlar l’accés de menors a locals i establiments públics i la venda i el consum de begudes alcohòliques en qualsevol espai públic on existeixi aquesta prohibició; també davant qualsevol conducta que es consideri de risc per als menors d’edat o davant l’assetjament escolar i l’ús il·lícit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Realitzar accions i campanyes preventives, juntament amb els centres escolars, relacionades amb l’educació viària, l’ús eficient i responsable de les TIC i altres normatives d’interès per al menor. Col·laborar amb els centres educatius en l’aplicació dels manuals d’autoprotecció escolar; i millorar la seguretat viària a les zones escolars i a les zones més freqüentades per menors, així com regular el trànsit en horari de més afluència d’aquestes zones.

-Quin percentatge hi ha de prevenció i quin d’actuació?

Normalment arribam al total d’alumnat de secundària en quan a prevenció (xerrades, tallers o jornades) a totes les etapes educatives, i a primària normalment als cursos de 5è i 6è. També es fan tallers de conèixer la policia per a alumnes més petits dels centres d’infantil i primària. En quan a les actuacions, normalment cada any baixen ja que es fa molta prevenció. La principal tasca d’un policia tutor/a ha de ser la de fer una bona prevenció per tal d’evitar l’actuació.

-Quins són els temes en els que intervé directament i fins on arriba la seva autoritat als centres?

Sempre actuam directament quan som requerits pels centres educatius.

-On actuen?

Els nostres àmbits d’actuació amb menors són l’entorn de les escoles, els espais públics, els locals i establiments públics, i l’àmbit de les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC).

-Amb qui es coordinen?

Amb els centres educatius i amb tota la comunitat educativa, amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, els òrgans judicials, els Serveis Socials, els Serveis de Protecció de Menors i amb altres organismes relacionats amb el món del menor.

-En què s’ha d’estar més atent?

A hores d’ara el més important és detectar qualsevol situació de risc entorn els menors. Per petita que sigui sempre és molt útil tenir una bona connexió escola-familia-policia tutor.

-De quina forma l’han afectat professionalment aquests mesos de confinament?
Professionalment he hagut de canviar la meva dedicació exclusiva (policia tutor) per estar amb els companys i companyes a ‘primera línia’. Tot i que no he estat directament als centres escolar perquè estaven tancats, sí que he fet i sempre amb col·laboració amb els meus companys, tasques relacionades amb la meva dedicació. S’han repartit tasques, ordinadors o material a les famílies que no en tenien.

-Quines són les seves tasques durant l’estiu?

Normalment en acabar el curs escolar tenim unes setmames de tancament de curs amb els equips directius, feim un feddback del curs escolar i començam a plantejar el curs vinent. Després pas a fer tasques de patrulla ordinària, però sempre més enfocades amb els menors, col·labor a les campanyes de No siguis ase i No i punt. Quan passen les festes de Porto Cristo ja men vaig de vacances.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. En fer clic al botó Acceptar, accepta lús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits    Configurar y més informació
Privacidad