Els inicis del turisme al municipi a través de missatges a les targetes postals

Aquests són alguns textos i missatges de com veien els primers turistes nacionals Manacor i Porto Cristo

 

Tot i les noves tecnologies, la targeta postal ha estat, és, i possiblement seguirà sent, un vehicle de comunicació. Durant més d’un segle la gent s’ha relacionat a través d’ella i encara avui, malgrat Internet, el mòbil i els correus electrònics, segueix sent un mitjà utilitzat per milions de persones per comunicar-se amb els altres.
Gràcies a les targetes postals de Hauser i Menet, d’Angel Toldrà Viazo (ATV), de Jose Thomas Bigas, de Zerkowitz, de Joan Veny, de Planas Montanya i un llarg etc., podem saber com era el Manacor dels nostres avantpassats.

Els origens
Segons l’aragonès Francisco Palá Llacuna en el seu llibre La targeta postal il·lustrada, la targeta postal va néixer com una modalitat de correu de baix cost amb fins majoritàriament comercials, destinats a enviar missatges breus que no tenien perquè ser confidencials. El primer país que va regular la targeta postal va ser Àustria l’any 1869. Dos anys després, a Espanya, empreses privades ja editaven targetes postals, encara que el govern, temorós de perdre una important font d’ingressos, les va prohibir fins el 1886 podent-se només distribuir les que editava el propi Estat a través de la Fàbrica de Moneda i Timbre.

La primera targeta postal va aparèixer en 1873. Era un gravat en litografia blau i negre realitzat per Joaquín Pi i Margall, el valor era de 5 cèntims i la distribució va durar fins a finals de 1875. Amb l’entrada al 1886 del sector privat, la targeta postal es va popularitzar tant que a més d’un vehicle de comunicació es va convertir en un objecte de col·leccionisme, el que va motivar la creació de nombrosos clubs d’intercanvi, revistes especialitzades, etc.

Tot i que la Primera Guerra Mundial, la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial van suposar una frenada, durant el segle XX la targeta postal no va deixar de créixer amb la mateixa proporció que creixia el turisme com a fenomen de masses. Són centenars els fotògrafs que al llarg de segle XX van immortalitzar, amb les seves càmeres, la nostra ciutat i nuclis turístics. I gràcies a ells podem conèixer part de la nostra història, de les nostres arrels …

Heus aquí algunes targetes postals de Manacor i Porto Cristo que van servir perquè turistes i viatgers procedents de tot el món es poguessin comunicar amb els seus familiars i amics. Per curiositat i interès publicam els textos d’algunes d’aquelles postals, textos plens de vida, d’il·lusió, d’esperança …

 

El Cine Novedades, 75 anys de l’obertura de l’única sala de Porto Cristo

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad