Saps reconèixer aquests dotze racons poc coneguts de Manacor?

En ocasions anteriors ja hem abordat topònims oblidats o que, amb el temps, han sofert canvis i variacions, motivant la seva desaparició de la memòria col·lectiva del poble. Per això avui ens proposam oferir-vos-en uns quants.

 

 • Sestador del notari, es tracta del carreró sense sortida que s’obri gairebé just enfront a l’actual carrer dels Montcades, avui retolat com passatge d’en Xerot.
 • Carreró dels mens, ara ho coneixem com carrer dels Gerrers, concretament la part compresa entre la placeta de s’Antigor i el carrer dels Montcades.
 • Cós dels frares, espai situat a la banda de llebeig del recinte conventual, actualment ocupat pels carrers Sínia dels frares, del Bonjesús i Moreres.
 • Era dels frares, més o manco al mateix indret de l’anterior ocupant la part de baix del carrer d’en Muntaner.
 • Carrer d’en Garau, fent referència a un gerrer qui hi tenia el seu obrador. Ara fa part del carrer de la Pau, entre la plaça de s’Antigor i el carrer de la Sínia dels frares.
 • Carrer del Jai Rost, es tracta del carrer del Llaurador i deu el seu nom, molt probablement, a un membre de la família Riera, pel que es veu d’una certa edat, qui hi tenia el seu cau a mitjan segle XVII.
 • Serral de na Blanquera, quan pugeu la costa de qualsevol dels carrers que enllacen l’avinguda de mossèn Alcover amb la dels pins de sa Torre (tant si és el de Còrsega, Provença o Jaume III) recordau-vos d’aquest topònim provinent del llinatge d’una de les propietàries del moli d’en Gerrer, de llinatge Blanquer, les antenes del qual agafaven el vent dalt d’aquest serral.
 • Roques de na Porquera, els terrenys, segurament desnivellats, on avui hi ha la plaça de s’Abeurador (o Rodona) es coneixien antigament amb aquest topònim fent referència a la vídua de Pere Caldentey Porquera qui hi tenia un molí de vent.
 • Na Pelada, el tram on actualment discorre el carrer del Sant Crist, entre na Camella i l’avinguda de Baix des Cós, sota el penya-segat, se’l coneixia antigament amb aquest topònim, alternant amb Na Quitèria nom agafat de la propietària: Quitèria Ballester i Olesa.
 • Carrer d’en Llandera, topònim que només hem vist citat al plànol que Jeroni de Berard i Solà va publicar l’any 1787, referint-se al carrer de n’Amador. L’origen cal atribuir-lo a la casa pairal que els Alcover Llandera tenien en aquesta via.
 • Carrer del forn d’en Matarronya, la part del carrer del Príncep compresa entre el carrer de n’Olesa i l’avinguda del Torrent, no dibuixat al plànol de Berard, se’l coneixia almanco des del segle XVI amb aquest nom citat, per altra banda, a les Rondaies de mossèn Alcover.
 • Na Xicamunda, la parla popular va batiar la vinya titulada per Segimon (Segismundo) Andreu, a la zona de Son Jaume Andreu, amb aquest topònim encara vigent a la plaça que podeu trobar al final del carrer Cid Campeador, a la zona des pedregar d’en Reus.

Si amb aquesta dotzena de cites de la toponímia urbana hem aconseguit aportar-vos nous coneixements del nostre poble, consideram complert el nostre objectiu. Salut.

Quan a Manacor hi hagueren molts més teixidors que fusters

El Mont de Pietat de Manacor: estalvi i ajuda per sortir endavant

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad