Tomàs Sureda: “Pels turistes serà estrany trobar-se unes platges sense serveis”

Tomàs Sureda és l’administrador de El Matambrito SL, l’empresa que des de fa anys s’encarrega d’explotar els serveis de les platges del municipi de Manacor. Enguany, la crisi sanitària del coronavirus farà que això ja no sigui possible. Amb ell parlam sobre les repercussions que un estiu sense para-sols o hamaques pot comportar al turisme local.

-Per què han decidit renunciar a la concessió d’aquest estiu? Quins han estat els principals motius?

Per començar dir que no hi ha hagut una renúncia com a tal, si no que nosaltres vàrem presentar una sèrie de propostes, tres en concret, per intentar renovar el contracte d’explotació que tenim amb l’Ajuntament però no varen ser acceptades perquè els informes jurídics manifestaren no s’ajustaven al previst a la llei de contractes. El motiu de les propostes era evident, el contracte original es va firmar sota unes condicions d’ocupació i vendes que enguany eren impossibles d’assolir.

-Vostès o l’Ajuntament va plantejar alguna alternativa per fer-ho per mesos i no per tota la temporada?

El plantejament de fer-ho per mesos no es va tenir en compte ja que jurídicament transformar el contracte original de sis mesos a tres o quatre no és viable.

-Com creu que acceptaran els turistes unes platges sense para-sols, hamaques i altres serveis? Afectarà a la imatge de les platges manacorines?

Pels turistes serà estrany trobar-se unes platges sense serveis, sobretot si les coneixien d’abans i havien vist l’evolució d’aquests últims anys, i l’esforç que tant l’Ajuntament com nosaltres hem fet per dotar-les d’el·lements com passarel·les, dutxes, banys, punts de reciclatge, etc… Serà difícil que ho acceptin si a més els nostres competidors a la mediterrània sens adelanten i assoleixen una normalitat en els serveis abans que nosaltres. I l’imatge és evident que es veurà afectada però ara mateix es fa difícil calibrar quin serà l’impacte.

Serà difícil que ho acceptin si a més els nostres competidors a la mediterrània sens adelanten 

-La renúncia implica haver de pagar el cànon anual o tot s’aplaça fins l’any que ve?

L’empresa tenia dret com a concessionària a la renovació del contracte per un any més si havia mutu acord amb l’Ajuntament; la falta d’acord no implica el pagament de cap quantitat.

-Com queda ara la vigilància i la neteja?

La vigilància està garantida pel contracte de socorrisme que està en vigor i ara el que estam negociant és la posada en marxa del servei de neteja i instal·lacions auxiliars com pasarel·les per minusvàlids, papereres, etc…

La vigilància està garantida pel contracte de socorrisme que està en vigor

-Com veu o espera que sigui la temporada turística del coronavirus al municipi i a Mallorca en general?

En aquests moments la temporada és veu molt complicada. Si els aconteixements van com fins ara podem esperar que per juliol o agost s’hagi restablert un fluxe de turistes, constant però baix, que reactivi una part de l’indústria hotelera, sobretot l’oferta d’apartaments, petits hotels rurals i cases vacacionals. Les grans instal·lacions hoteleres afronten un repte sanitari i de confiança molt complexe. L’oferta complementària s’haurà de nodrir del consum local perquè l’impacte del turisme no serà prou significatiu. Encara que el nostre municipi ofereix molts de serveis alternatius al turisme, és innegable que econòmicament depèn d’ell com tota la resta de l’illa i els efectes finals es podran veure a l’hivern del 2020-2021 amb un previsible augment de l’atur i de la baixada del consum privat.

Els efectes finals es podran veure a l’hivern del 2020-2021

-Han fet algun càlcul aproximat de les pèrdues econòmiques que això suposarà per El Matambrito SL?

Una temporada sense explotacions de platges afecta als comptes anuals de l’empresa de manera important, però esperam poder assumir unes pèrdues moderades i finançar-les per afrontar els anys vinents amb garanties.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad