L’abundància de terrasses es menja l’espai per poder socialitzar?

L’Assemblea Antipatriacal de Manacor, conjuntament amb el Col·lectiu de Dones de Llevant reivindiquen que els espais públics no tenguin tants usos privats al servei del consum:

“A causa de la insuficiència d’espai en els establiments de restauració que assegurin les distàncies de seguretat permeses i per la recuperació econòmica dels empresaris, l’Ajuntament de Manacor ha acordat derogar l’ordenança d’ocupació de la via pública amb efectes des de gener de 2020. Això significa que els empresaris que demanen permís per a realitzar una ocupació de la via pública no hauran de pagar cap taxa.

Per altra banda, els que ja havien demanat l’autorització i pagat la taxa corresponent, l’Ajuntament li retornarà l’import abonat. Aquesta iniciativa, que d’una banda, donarà un respir econòmic als negocis locals, suposa també que, una vegada més, som les persones les que paguem les conseqüències del consum capitalista. Ho hem de dir clar: l’ocupació de la via pública per part dels establiments, fa minvar l’espai per a vianants, un espai que és de tothom i que hem de recuperar.

Com podem atendre les mesures de seguretat, provocades per la Covid-19, si gairebé no tenim espai per poder mantenir les distàncies? Com podem socialitzar-nos si transformam els espais públics perquè tenguin usos privats al servei del consum?

Davant la nova situació a què ens ha portat la pandèmia i per tal d’assolir el desconfinament de la millor manera, caldria replantejar-se moltes qüestions i analitzar quines són les nostres prioritats com a ciutat. El procés de desconfinament ha posat de manifest encara més, una de les carències del nostre nucli: la inexistència d’espais públics per a la socialització a causa de la manca de mobiliari i vegetació adequada així com per la predominança del cotxe. I ara, a més, per l’ocupació del sòl públic amb l’ampliació de les terrasses.

Amb els talls per hores en certes vies públiques com l’Avinguda del Ferrocarril de Manacor, per exemple, hem pogut veure com la gent, ràpidament recupera allò que és seu. Però tallar alguns carrers durant només certes hores no és suficient. Calen mesures valentes. Ens trobam en un moment clau per dur a terme canvis socials a escala municipal i global, que ens permetin dur una vida més saludable i sostenible posant la vida de les persones al centre. La necessitat d’un canvi de model es fa més evident que mai: són essencials, d’una banda, la preservació del medi ambient com a element prioritari per al sosteniment de la nostra societat i de l’altra, l’adequació de la ciutat a les necessitats i el benestar de les persones.

És per això que demanam a l’Ajuntament de Manacor que s’impliqui i consideri les següents propostes per tal de posar remei a la reducció de l’espai públic:

  • Que l’ampliació de les terrasses es complementi amb una ampliació també de l’espai públic per passejar i socialitzar-nos de manera tranquil·la i segura, lluny de la perspectiva purament mercantilista.
  • Que es prioritzin les persones davant l’ús privat de vehicle de motor als nostres carrers. La zona cèntrica de Manacor, hauria de ser un espai on es pugui caminar de forma segura. És per això que demanam la prohibició del pas dels cotxes i el tancament de carrers per ús exclusiu a vianants i bicicletes.
  • Que s’obri, d’una vegada per totes, un camí ferm cap a una mobilitat sostenible i afavorir el desplaçament en bicicleta, ja que és el vehicle més net, eficient, segur per mantenir les distàncies de seguretat i que afavoreix la salut de qui la practica”.
Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad