Els Moretons: enguany els balls es queden a casa

El coronavirus s’empassola també la celebració de Sant Domingo

 

Després de dècades de continuïtat, el coronavirus també s’ha empassolat enguany una de les celebracions més arrelades de l’història de les dances contemporànies de Manacor, el Moretons, que haurien de ballar avui capvespre davant l’església del Convent.

Parlar dels Moretons és fer-ho de Sant Domingo, barriada i festa a la que sempre han anat lligats. Però la pregunta és… D’on vénen i quin és l’origen de les seves vestimentes?. Per respondre la qüestió existeixen diferents hipòtesis: la primera va lligada a l’arribada dels frares de la congregació a Manacor, l’any 1576. Tot i que hi ha altres teories que asseguren que la dansa va ser introduïda ja al segle XVIII pel frare Pere Bennàssar, primer dominic manacorí, fill d’un moro convers. I d’aquí el seu nom.

En tot cas i encara que no hi hagi documentació dels Moretons abans de segle XIX, el que és segur és que es tracta d’una dansa guerrera inspirada en vells costums àrabs, segons apunten Albert Carvajal, Antoni Gomila i Joan Lliteres en un estudi. “Ens assegurava un vell soldat manacorí que havia presenciat un ball gairebé idèntic en un campament marroquí per celebrar la victòria d’Add-el-Krim després de la batalla”.

Aquest buit documental fefaent fa que de manera oficial els Moretons no siguin datables abans de 1835, any de prohibició de les festes del Convent i de les ordres en Malloca. El punt de partida seria la declaració del dogma de la Immaculada, assentat amb el custodi del convent fra Pius Caldentey Perelló, que va voler donar substància a l’esdeveniment amb una dansa, potser musicada i adaptada per ell mateix. La vestimenta i el nom de Moretons, representarien la religió musulmana vençuda per la Verge.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad