“Les mares han de poder gaudir de la seva lactància sense mites absurds”

Miquel Vanrell (Manacor, 1984) és el creador d’Infolactam. Infermer diplomat amb més de 10 anys d’experiència en l’àrea maternoinfantil i assessor de lactància titulat. És membre de la Comissió de Lactància de l’Hospital de Manacor des de fa més de tres anys. Impulsor de la guia de pràctiques clíniques de lactància materna del centre hospitalari.

-Com i per què neix Infolactam?

Va néixer com una necessitat percebuda entre les mares, que constantment reben informacions contradictories de diversos professionals, mares, padrines, veinades, amigues… A més, avui en dia la informació està a l’abast de tothom gràcies a internet pero no tot el que trobam a la xarxa o ens diven es fiable o vàlid. La idea era crear un espai on les mares i pares poguessin trobar informació fiable, basada en estudis científics, i més amb la situació actual on es fa molt més difícil saber on poden anar quan necessiten suport. Es tracta de fer una feina en comú entre tots els professionals de la salut per donar eines a totes aquelles mares que vulguin alletar als seus fills.

-Troba que hi ha hagut tradicionalment una manca d’informació en molts aspectes relacionats amb la lactància?

El problema és que la generació dels nostres pares es va veure envoltada pel boom de les grans multinacionals i la ‘cultura del biberó’. Avui en dia ens trobam amb la falta de referents, hi ha mares que ni tan sols han vist ningú que doni de mamar i moltes d’elles han estat alimentades de petites amb biberó. La idea d’aquest projecte es que la lactancia torni a ser vista com una cosa normal i natural, exempta de mites i prejudicis.   

El problema és que la generació dels nostres pares es va veure envoltada per la ‘cultura del biberó’

-Quines són les preguntes més comuns de les mares?

La veritat es que són molt variades, encara que predominen els dubtes sobre el correcte enganxament del nadó al pit, les crisis de lactància en diferents etapes, problemes de clivelles i dolor al donar el pit… tampoc vull allargar-me.

-S’han de combatre molts de mites extesos sobre la lactància encara? Quin són els més comuns?

Per desgracia sí… Fa un poc referència al que xerravem abans, tothom opina i molt alegrement diu el que pensa sense tenir cap base científica. Després les mares pensen que no tenen llet suficient o que la seva llet és dolenta, o que si mengen tal cosa produiràn més o menys llet… El que es tracta és que les mares tenguin una base de coneixements sòlida que els permeti reforçar la seva confiança i deixar de banda tots aquests mites absurts. El que vull és que s’empoderin i puguin gaudir de la seva lactància.

-Quins serveis oferiu?

Inicialment la idea era només poder oferir informació de qualitat a les mares, però poc a poc he anat ampliant els serveis. Ara mitjançant les xarxes socials, resolc dubtes cada semana, també faig consultes per videocridada i des de fa un parell de setmanes, juntament amb dues assessores de lactància més, tenim un grup de suport per a totes les mares, futures mares i famílies que vulguin participar-hi. El nostre pensament es poder fer aquest grup de manera presencial tan aviat com poguem. A part, algunes mares m’estàn demanant si puc fer visites domiciliàries per ajudar-les, així que una vegada que l’estat d’alarma finalitzi, també ho posaré en marxa. Esperem que sigui més prest que tard.

-Influieix el fet de ser home per assessorar en lactància?

En absolut, es tracta de tenir els coneixements necessaris, l’empatia i sensibilitat suficients per poder abordar cada situació. L’experiència personal sense una base científica no serveix de gaire. No és millor metge un cardiòleg pel fet d’haver tengut un infart o un endocrí per ser diabètic, sino per la formació actualitzada que tengui i la seva actitud com a professional.

-Troba que encara està ‘mal vist’ que una mare doni el pit en públic? o la percepció va canviant?

Per desgràcia vivim a una societat amb una doble moral, ens escandalitza veure una mare donar el pit en públic pero a la vegada esteim cansats de veure dones mostrant el seu cos en anuncis i xarxes socials. Ja es ben hora que deixem de cosificar i sexualitzar un acte tan natural com es que una mare doni de mamar al seu fill, sigui on sigui. ¿Veritat que no ens suposa cap problema veure un nin menjant un entrepá pel carrer? Idoi això és el mateix.

Per desgràcia vivim a una societat on encara ens escandalitza veure una mare donar el pit en públic

-Com ha afectat el coronavirus en la lactància?

El coronavirus ha suposat un canvi radical en les nostres vides. La por i el desconeixement d’aquest nou virus ha complicat les coses. Nous protocols d’actuació son necessaris i continuament es van recopilant dades i fent estudis per fer les coses de la millor manera possible. A dia d’avui no pareix haver-hi cap indici que passi a través de la llet materna. El que sí que està sobradament demostrat són els nombrosos beneficis de la lactància i les millores en les defenses del infant. Per això es segueix recomanant donar el pit i així ho avalen les grans assossiacions com l’associació espanyola de neonatologia o la mateixa OMS. Des d’aquí m’agradaria agrair la gran feina que estàn fent els meus companys de paritori i de l’unitat de maternitat de l’Hospital de Manacor on s’están seguint dites pràctiques i on es treballa fomentant la lactància, juntament amb un part respectat. A més s’están posant en marxa nous projectes per fomentar l’alletament matern des de l’evidència científica.

-Amb quin equip compta Infolactam?

Va començar com un projecte personal, de fet he hagut d’aprendre a fer una pàgina web i a fer les meves pròpies imatges, em duu bastanta feina i m’obliga a anar més lent del que m’agradaria, però poc a poc vaig omplint la web i les meves xarxes socials durant el meu temps lliure.  Ja són varies les persones que han començat a col·laborar, tant professionals de la salut com mares experimentades que aporten la seva visió i saviesa, estic molt content i il·lusionat que de cada vegada el projecte vagi agafant més empenta.   

A dia d’avui no pareix haver-hi cap indici que el coronavirus passi a través de la llet materna

– Com poden localitzar-lo?

A través de la web que estic elaborant www.infolactam.com Per ara l’informació només està en castellà per arribar a la màxima població possible, encara que, en disposar de més recursos, m’agradaria que també hi fos en català. També em poden trobar a xarxes socials, a Facebook com Infolactam i a Instagram com a Lactam.m que és on més interactuu amb les mares ara mateix.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad