219 famílies manacorines sense ingressos reben ajuda del banc d’aliments

La regidora de Serveis Socials, Carme Gomila, detalla les mesures que es duen a terme durant la crisi sanitària

 

Els Serveis Socials de l’ajuntament de Manacor són, en aquests moments de crisi sanitària, el motor municipal a partir del qual moltes famílies s’han de recolzar en el seu dia a dia per poder subsistir. Avui la regidora de l’àrea, Carme Gomila, ha donat a conèixer una serie de dades referents al servei i que posen de manifest la situació preocupant de nombrosos veïnats manacorins. Així les coses, en aquests moments hi ha 219 famílies sense ingressos que reben ajuda del banc d’aliments (abans de la crisi eren entre 40 i 50), 112 (i 60 més de pendents) amb una renda social de dos mesos tramitada i 40 famílies més que reben menús diàriament del consistori.

Gomila també ha explicat la reestructuració del departament, que ha hagut d’assumir una càrrega molt superior durant el confinament. Amb quatre línies telefòniques obertes i tres noves línies en espera. Tot, amb la premissa bàsica de l’acció via telefònica.

En segon lloc ha exposat l’ampliació del personal. S’han contractat fins a quatre treballadores socials noves i s’han adaptat les funcions de totes. A més, s’ha contractat una treballadora familiar i s’ha dut a terme una adaptació del personal del centre de dia. Finalment, s’han contractat quatre auxiliars administratius d’altres departaments amb menys càrrega de feina.

En tercer lloc, ha detallat l’adaptació dels serveis del departament. L’atenció individual i familiar es duu a terme un seguiment dels casos anteriors i s’obre expedients als usuaris nous, amb una primera entrevista telefònica i la consegüent intervenció. Quan als centres de dia, es fa seguiment dels casos, repartiment de menús, servei d’acompanyament a la llar, tasques d’higiene i es facilita material cognitiu i fisioterapèutic.

Pel que fa al servei d’ajuda a domicili, s’ha readaptat progressivament, s’han facilitat EPIs, i s’han assumit alguns casos prioritaris de la llista d’espera i altres derivats dels centres de salut. Finalment, i quan als casos de violència masclista, es du a terme un seguiment molt exhaustiu, un repartiment de menús als fills de mares soles i s’han derivat dos casos al Casal Ariadna.

En quart lloc, tant Gomila com el batle Miquel Oliver, han explicat les polítiques per pal·liar els efectes més immediats del confinament.

  • Repartiment de menús a 40 usuaris: a infants amb beca menjador o menjador subvencionat, a fills de les dones víctimes, a usuaris del centre de dia i a casos de dependència.
  • Tramitació de la renda social garantida; fins ara, 108 tramitacions.
  • Banc d’aliments per famílies sense ingressos; fins ara, 219.
  • Ajudes econòmiques per famílies sense ingressos suficients i sense accés a una renda social garantida o una renda mínima d’inserció; fins ara, més de cinquanta mil euros.
  • Coordinació amb els centres de salut i entitats: cessió d’un cotxe, coordinació i derivació de casos i donació d’aliments per valor de tres mil euros a Creu Roja.
  • Compra de material fungible: lots de material escolar per famílies amb pocs recursos; fins ara, dues-centes famílies.
  • Cessió d’espais: hem posat a disposició de les entitats les cases rurals del municipi. Un bon exemple és la Fundació Trobada, que ha pogut derivar deu usuaris a l’alberg de Sa Murtera.

Com a dades complementàries, s’han exposat el projecte d’ampliació del departament de Serveis Socials després de l’estat d’alarma i per valor de 546.000 € i la signatura d’un convenia amb l’IMAS per valor de 175.086,23 €.

Finalment, s’han citat els principals eixos de futur. Centrats bàsicament en cinc: el pas de la intervenció individual a la intervenció grupal, l’habitatge, l’alfabetització digital, les menors i les nouvingudes.

Segons la regidora, “hem passat de parlar de confinament a parlar de crisi econòmica i social, i el nostre departament ha de ser la punta de llança de la resposta de l’Ajuntament”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad