Quins són els malnoms dels Pasqual?

Vet ací un dels llinatges més representatius de la comunitat manacorina des de els inicis de l’edat moderna, amb una extensa nòmina de malnoms dels quals us oferim la relació que hem aconseguit documentar.

Dos són els àlies paradigmàtics associats a aquest cognom ja citats al segle XVII i encara vigents a l’actualitat:

  • Bellver, lògicament en referència a la possessió dels Togores a la qual estarien adscrits, com per exemple Andreu Pasqual de Bellver i els seus germans Joan, Miquel i Pere amb tres cases a la Creu d’en Topissa, prop del raval del camí de Sant Llorenç.
  • Maia (també escrit Maya, Malla, Malle) un membre dels quals, concretament Antoni Pasqual declarava, a mitjan sis-cents, una casa situada prop del carrer del Mercadal, dins el carreró d’en Noguera al carreró quant se va de la rectoria an dit Mercadal”, Bartomeu Pasqual Malla titular d’un molí de vent a na Rella, o el més recent, Gabriel Pasqual Prohens Maia, habitant de Son Amengual Maia, a la contrada de Son Macià, enviat a lluitar a les guerres colonials de finals del segle XIX i feliçment retornat.

Prop d’una desena, també documentats al sis-cents, tingueren notable representació en aquella centúria i la següent, són els Amador, Ballet/Bellet, Capellà (amb algunes variacions depenent de la seva adscripció: de la Cabana o del Pou Nou), Gall, Gatzella (també citat com Gatsell i Gatzella), dels Moros i Xoro, alguns d’ells amb destacada presència dins la societat com els Pasqual Gatzella, propietaris d’un molí de vent prop del camí de la Tafal, mirant a les Pedreres d’en Xema, els quals inclús donaren nom, temporalment, a l’actual carrer de l’Àngel.

Una desena més queden documentats exclusivament aquest segle XVII. Són: Bandejat, Beato, Brisano/Brizano, Cabeça, de na Cabrera, Cama de gall, Garbeix, Negre, Torres i Torritxola.

Atenent la necessitat de sintetitzar al màxim, només oferirem les dades d’un dels malnoms anteriors. Se tracta de Bernat Pasqual Bandejat, amb cau al carrer dels Bous, concretament al costat d’una construcció singular coneguda com la fortalesa, el sobrenom del qual ens permet inferir la seva implicació en qualque episodi que el situàs al marge de la llei.

Quatre malnoms documentats el segle XVIII continuen vigents a l’actualitat: de ses Coves, Moreió, Murteros/de la Murtera, i Ros (amb la variant Roseta) mentre una dotzena llarga més limiten la seva vida al vuit-cents: de So n’Amengual, Berga/Berga Mola, Capellà de na Nicolaua, Moià, Mola, Niu, Orlandis (amb la variant Orlandis de na Bili), Rego, Roig, de les Sitges, Treufoc i d’es Xic.

Gairebé dues dotzenes d’àlies associats al llinatge Pasqual (escrit així a la majoria dels documents consultats) s’incorporen a principi del segle XIX, i molts d’ells perllongaran la seva existència fins als nostres dies.

Vet ací la relació; Betlem, Bulla, Caminer de na Billoch, Caramany, Closca, Comare, de Conies, Figó, Frare, Maravell, Mascaró, de na Monserrada, Paler, Paloni, Pasta, Noi, Penso, Perdut, Roseta, Treupalla, Vicenç de na Mola i Xorquet.

Si pertanyeu al cognom Pasqual i trobau el vostre malnom dins els que us oferim, ens alegrarà i considerarem complerta la nostra tasca de donar a conèixer als manacorins una de les arrels que ens lliguen a la nostra terra i necessitam que perdurin.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad