El Comité de Son Coletes: memòria històrica en temps de confinament

Ahir hauria d’haver tingut lloc a Manacor l’acte de memòria per recordar els represaliats pel feixisme durant la guerra civil

 

Ahir diumenge hauria tengut lloc al cementeri de Son Coletes de Manacor l’acte de memòria que cada any es fa per recordar les persones que foren represaliades pel feixisme durant la guerra civil. El de Son Coletes, amb quatre dècades de trajectòria, és un dels actes pioners de recuperació de la memòria històrica al municipi.

En foren els impulsors ara fa quaranta anys Andreu Pasqual, Frau;  Miquel Sunyer, Bulla; Joan Rosselló, Bala; i Jaume Santandreu, Collet. “Gràcies a la seva determinació i valentia, i també gràcies al seu compromís i a la seva dignitat, centenars de familiars de les persones represaliades durant aquell trienni tenyit de negre pel feixisme les pogueren recordar cara alta i públicament, després de quaranta anys de plorar d’amagat”, expliquen des del Comité de Son Coletes, encarregat, any rera any, de l’organització de l’homenatge.

 

 

“Més de vuitanta anys després d’aquell desastre moltes de les idees per les quals morí tanta de gent innocent, continuen sent motiu de reivindicació. Per memòria i per justícia, idò, és que el Comitè de Son Coletes manté viva la flama republicana cada any al cementeri manacorí. Es pot matar un home, es pot matar una dona, però no es pot matar una idea. Es pot confinar una dona, es pot confinar un home, però no es pot confinar la memòria”, reivindiquen.

“Per la república; per un estat sense rei; pel dret d’autodeterminació dels pobles; per l’abolició dels privilegis: per la igualtat d’oportunitats; per l’accés a una educació pública, laica, de qualitat i en català, per una sanitat universal, pública i gratuïta; per una democràcia participativa i transparent; per la igualtat real entre dones i homes; per la llibertat de pensament; per la llibertat de reunió; per la llibertat d’expressió; per la llibertat de culte; per la laïcitat de l’estat; pel dret a un habitatge digne; per una justícia igual per a tothom; i per la memòria dels qui defensaren fa més de vuitanta anys uns postulats que avui són més vigents que mai. Per tot això hi som, per tot això hi continuam sent, malgrat el confinament i l’estat d’alarma”.

 

 

“Precisament, des del Comitè de Son Coletes vivim amb preocupació multiplicada les conseqüències derivades de la crisi sanitària que vivim actualment. Ens preocupa que l’estat pugui emprar l’estat d’alarma que ha decretat com una via d’escapament per a la retallada de les llibertats i dels drets fonamentals de la ciutadania. Ens preocupa la recentralització de l’estat. Ens preocupa la situació en què es troben, ara ja, les persones més vulnerables de la nostra societat. Ens preocupen les persones que hauran travessat aquests dies el llindar de la pobresa. Ens preocupen les dones que conviuen amb els seus maltractadors. Ens preocupa no tenir una sistema de sanitat pública robust que pugui fer front amb totes les garanties a aquesta crisi sanitària. Ens preocupa que no s’aboquin tots els recursos necessaris per fer front a la crisi econòmica i social que es derivarà de la situació actual. Ens preocupa que no aprofitem aquesta aturada per canviar tot allò que no ens agradava de la nostra manera de funcionar. No podem partir d’allà on érem abans del Covid-19 perquè tot quedi igual”.

“El Comitè de Son Coletes, finalment, vol agrair a tot el personal sanitari la feina d’aquestes setmanes, una feina que, sovint, han hagut de fer sense disposar del material necessari i posant en risc la pròpia salut per millorar la dels altres. A més, volem desitjar una recuperació ràpida i satisfactòria a totes les persones infectades d’aquesta malaltia i alhora enviar el condol als familiars dels qui no l’hagin aconseguida superar”.

“L’any que ve per aquest temps esperam poder ser a Son Coletes per tornar a reclamar memòria, justícia i reparació i per reivindicar la llibertat, la fraternitat i la igualtat entre les persones”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad