Mateu Puigròs: “Hi ha hotels de Cala Millor que directament ni obriran”

El batle de Sant Llorenç ens explica com estan les coses al municipi veí i com afectarà la crisi sanitària al turisme

 

La feina ha augmentat aquests dies? Com du aquesta crisi sanitària a nivell polític?

Curiosament ara que semblaria que a nivell polític no hauríem de tenir tanta feina, sí que hi ha molts d’altres problemes que hem de resoldre i de forma urgent. Feim molta de feina per videoconferència, però no ret tant com si hi fossim físicament. Primer perquè no hi estam avesats i després perquè les decisions importants trob que es prenen millor i més ràpidament de forma presencial… però ara mateix és el que tenim i ho acceptam.

Supòs que els problemes derivats són més socials i laborals, no és així?

Així és. Hem agilitzat els tràmits per donar suport a totes les consultes i serveis que es duen a terme des dels Serveis Socials municipals. Hem incorporat a més personal del propi Ajuntament que fins ara feia feina a altres àrees, per donar-lis suport administratiu, a més de reforçar l’assessorament jurídic, perquè els nostres funcionaris i treballadors dels Serveis Socials puguin tenir línia directa amb un assessorament jurídic, un abogat d’una assessoria externa que ens atén especialment els nostres dubtes en horari de feina. I és que ara moltes de les consultes que tenim als Serveis Socials són tècniques, sobre els lloguers de primera necessitat, feina i autònoms de gent sense molts de recursos que ho està passant malament. Està clar que l’ajuntament de Sant Llorenç no és una gestoria, però creim que hem de donar suport i solucions a la gent que amb el virus està passant situacions complicades.

 

 

Com es noten aquests problemes?

Hem notat la necessitat en una cosa tan essencial com són els lots setmanals de menjar que solíem repartir, amb productes que no caduquen procedents del banc d’aliments amb subvenció europea: hem passat d’uns 15 o 20 lots setmanals a 55, més del 100%, als que a més hi hem incorporat menjar perible com fruita i verdura. Així mateix amb el tancament forçat del Centre de Dia hem intensificat l’assitència domiciliària per a la gent que viu tota sola o ho té complicat per valer-se, i estam duent aquests dies fins a 27 dinars a domicili a Sant Llorenç.

Els treballadors de la temporada turística també deuen notar la crisi del coronavirus a un municipi amb tanta planta hotelera

El tema turístic ha incrementat en alguns casos el problema, és vera. Per exemple tenim una parella que va venir de la península per poder començar la temporada pocs dies abans de la declaració de l’estat d’alarma, i que quan ens vàrem donar compte vivien dins el seu cotxe a Cala Millor; els hem cercat una habitació a una pensió perquè almenys puguin estar ben atesos. A més ara i conjuntament amb els municipis de Son Servera i Capdepera, miram de centralitzar les ajudes d’habitatge per aconseguir que aquests casos d’emergència puguin anar a parar a una xarxa d’hotels, hostals o pensions per tenir una disponibilitat de cara als mesos d’estiu, sempre en coordinació de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) del Consell de Mallorca.

 

 

Els hotels de Cala Millor notaran el cop. La temporada està mig perduda o amb el turisme nacional es pot salvar?

Pel que fa a Cala Millor i a la temporada turística… la cosa està molt malament. Hi ha hotels que directament ni obriran, i d’altres, els de les grans cadenes com Protur o Hipotels que s’estimaran més obrir-ne més pocs i tenir-los més plens que tots al mateix temps. Crec que la presidenta Francina Armengol ho va fer molt bé quan va pitjar a Madrid per tancar l’aeroport; amb això vull dir que ara no hem de perdre aquest avantatge que tenim i espenyar-ho per voler obrir abans d’hora. Crec que des del sector es dóna la temporada per perduda. Podem ser tot lo optimistes que volguem, però hem de concienciar-nos que no hi haurà una solució a curt termini. Si al final es pot tenir una temporada d’un o dos mesos ja anirà bé per almenys mantenir un cert equilibri, però no ens podem confiar en excés.

La renovació dels hotels i apartaments també queda a l’aire o amb la reactivació de la construcción s’acabaran?

Amb el coronavirus la renovació de molts d’hotels quedarà suspesa i ara mateix només entren determinades llicències d’obra particulars.

Què passarà amb l’hotel de Messi?

El nou hotel de Leo Messi a s’Illot s’havia d’inaugurar durant el mes d’abril, perquè li faltava molt poc per acabar la reforma prevista. Però està clar que també queda afectat.

 

 

Com és ara el seu dia a dia? acudeix diàriament a l’Ajuntament?

Vaig a l’Ajuntament només per qüestions molt puntuals que hagin de menester que hi sigui físicament, com algun document que s’hagi de firmar de manera urgent. Si no, l’equip de govern xerram cada dos dies a través de videoconferència cadascú des de ca seva.

Creu que l’estat deixarà ara sí que els ajuntament inverteixin el superàvit acumulat amb la Llei Montoro?

Pareix que sí que ens donaran una via per poder gastar almenys part del superàvit que tenim acumulat, i que en el cas de l’ajuntament de Sant Llorenç estam parlant d’entre 6 i 7 milions d’euros, ja que també haguérem de fer front a despesses per la torrentada. Ara veurem en què ens els podem o ens deixen gastar-los…

Sap quantes multes ciutadanes s’han posat al municipi de Sant Llorenç per no respectar el confinament?

Fins fa uns dies estàvem sobre els 70 expedients o actes obertes per no respectar el confinament des de que es va decretar l’estat d’alarma; crec que la gent aquí ho està cumplint i en general ho fa bé.

Hi ha hagut algun cas de Covid-19 entre treballadors del consistori?

De l’equip tècnic i del personal de l’Ajuntament no se n’ha registrat cap cas. Pel que fa a la població, de veïnats llorencins sí que va morir un home a l’hospital de Manacor i en aquests moments hi ha un ingressat més… i la resta està a ca seva. Sí que cal destacar la recuperació d’una dona que va estar a la UCI de Son Espases més de vuit dies i que ja afortunadament està totalment recuperada.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad