Els malnoms dels llinatges Estelrich i Femenies

Avui dedicarem la nostra aportació als llinatges Estelrich i Femenies, ambdós documentats des d’abans de l’edat moderna.

El primer, citat antigament com Stelrich, tot i no ser molt habitual a Manacor, el trobam citat ja dins el segle XVI, com per exemple a l’acta de compravenda –l’any 1565- d’una casa per part d’Antoni Estelrich Ceiablancha (Cella blanca) al paraire Antoni Comes, confrontant amb la gerreria de Joan Fiol, el celler de Miquel Nadal i la casa d’Antoni Ballester, o sigui entre el carrer de l’Anell i el de l’Estrella.

Un altre àlies del llinatge fou Llamp, el portador del qual era Gabriel Estelrich qui habitava prop de la creu de mosson Toni, a s’Antigor, a mitjan segle XVII. Pere Estelrich Llamp, per aquell mateix temps, tenia casa al carrer del forn de puja o del Capità Andreu (ara Jaume Domenge) junt a les cases del senyor Francesc Cotoner, valorades en 250 lliures (segons els Estims de 1685), ambs cens a favor de la Parròquia.

El sobrenom Llamp perdurà un llarg període de temps puix a finals del set-cents trobam Antoni Estelrich Llamp titulant un molí de vent a la zona de sa Moladora.

Un altre àlies paradigmàtic associat al llinatge Estelrich és Revell (també citat Ravell) ja present al segle XVIII i encara vigent als nostres dies. A finals del segle XVIII Bernat Estelrich Revell traspassava a Josep Valls Barraxet una casa a la Plaça valorada en 200 lliures.

Banya, Senalla (citat Senaya) i de na Truca són malnoms també atribuïts a aquest cognom documentats a partir del set-cents però dels quals perdem la pista documental al vuit-cents, quan n’apareixen fins a onze de nous: Bala, Ballester, Bassa, Boronat, Cuixa, Llandero, Meco, Monjo, Pancuit, Panxeta i Llosí, d’entre els quals podeu triar si us sembla.

Quan al llinatge Femenies (citat sovint com Femenia) també ens apareix a les fonts del segle XVI associat, efímerament, al malnom Rubina.

Dins el sis-cents un nou àlies s’uneix al llinatge, segurament fent referència a la ubicació del portador doncs consta que Antoni Femenia Roquer posseïa una casa al carrer de ses Parres, concretament prop de les roques i de la sort de na Pelada (malnom amb el qual se coneixia Quitèria Ballester d’Olesa), al pla del Pou.

És, però, a Sant Llorenç des Cardassar, a partir del set-cents, on realment és notable la presència d’aquest llinatge, unit a les propietats titulades pels seus portadors a aquella contrada: Tènger (amb les varietats Tenjo, Tengo i Tenjo de na Maia), de sa Gruta i, sobretot, de les Toltes i de les Toltes Velles.

Altres malnoms menys coneguts com Botet, Caramina i Guillot, també al segle XVII, defineixen alguns membres del llinatge que ens ocupa, arribant a contemporanis juntament amb altres com Covonera, Marineta, de na Mora i Xap apareguts ja dins el vuit-cents.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad