“S’ha d’agrair el gran esforç dels professionals, són la primera línia de batalla”

Catalina Vadell (Porto Cristo, 1959) és la directora-gerent de l’Hospital de Manacor. Amb ella parlam sobre com s’està vivint la crisi sanitària del coronavirus des de dins, el recursos del sistema sanitari o com podrien ser les properes setmanes pel que fa a la incidència de la malaltia.

 

-Com es viu des de dins un hospital una crisi sanitària com aquesta?

Per una banda es viu amb molta ansietat i preocupació. Estam davant una malaltia desconeguda fins fa ben poc, una malaltia que afecta de manera significativa als professionals sanitaris, i per això també hi ha por, moltes vegades no tant per un mateix com per poder ser focus de contagi a les nostres famílies. Però també es viu com un gran repte al que hem de fer front, i aquí és on surt el millor de tots nosaltres, tothom s’esforça per donar el millor de si mateix, tothom col·labora, i ajuda a que puguem fer front a la malaltia amb les millors condicions possibles.

Quin missatge dóna als metges i a la resta de professionals que fan feina a l’hospital?

En primer lloc un missatge d’agraïment per el gran esforç que estan fent, no només per la feina, si no també per que saben que són a la primera línia de la batalla, i això significa com he dit abans un risc, però la part positiva és que aquest esforç la població els ho està reconeixent com mai havia fet. I també vull llençar un missatge d’esperança, per que encara que són moment molts durs, estic segura que entre tots en sortirem. És segur que per el camí tindrem penes i pèrdues, però hem de treballar per que aquestes siguin les menys.

Els professionals no tenen por de contagiar-se, sino de ser un focus de contagi per les seves famílies

Hi ha un càlcul aproximat de malalts de la comarca que puguin arribar fins a l’hospital aquests dies?

Hi ha molts de models estadístics, però cap està validat completament, i així fa que les xifres puguin ser molt diferents d’un a l’altre. En tot cas, nosaltres ens hem preparat per poder atendre en un mateix moment fins a un total de 51 pacients en règim d’hospitalització convencional  i fins a 15 pacients a la UCI. També vull remarcar que el Servei de Salut ha posat a disposició de tots recursos addicionals a centres concertats (Hospital de Sant Joan de Deu i Creu Roja) i també a centres privats.

 

Vadell, aquest dimecres al seu despatx de l’hospital de Manacor

 

Hi ha dèficit de mascaretes?

Certament ens agradaria tenir-ne moltes més de les que tenim, perquè al tenir-ne poques hem de ser molt restrictius en el seu ús, i això a vegades genera nervis i preocupació entre els professionals, ja que encara que quan dic ús restrictiu estic dient que complim les indicacions del Ministeri de Sanitat i de la Conselleria de Salut pel que fa al seu ús. És cert que tinguéssim totes les que voldríem podríem no ser tant rigorosos, i possiblement els professionals tindrien la sensació d’estar més protegits.

Tenir poques mascaretes a vegades genera nervis i preocupació

La màxima incidència del coronavirus està per venir?

Sí, encara no hem arribat al pic d’incidència. La previsió és que aquest es produeixi a finals de març o la primera setmana d’abril. En tot cas hem de tenir present que la situació de pressió sobre tot el sistema sanitari es perllongarà per més temps, ja que les persones que es contagiïn avui, començaran a tenir símptomes d’aquí una setmana, i aquells que necessitin ingrés, romandran a l’hospital 11 dies de mitjana.

S’ha plantejat un hospital de campanya també a Manacor?; On estaria?

A dia d’avui aquest escenari no es contempla. Això no vol dir que si les circumstàncies futures ho fessin convenient, el Servei de Salut no s’ho pogués plantejar.

Quina està sent la col·laboració amb l’ajuntament de Manacor?

Molt bona. He de dir que des del primer moment el batlle de Manacor es va posar en contacte amb mi per oferir-me tota l’ajuda que l’ajuntament ens pogués donar. És cert que fins ara no hem necessitat massa suport, però el saber que si els necessitem estaran al nostre costat dona tranquilitat.

La previsió és que la màxima incidència es produeixi a finals de març o la primera setmana d’abril

Quines són les dades d’ingressats a dia d’avui  (dimecres)? Quants la pateixen a ca seva?

Avui (dimecres dia 25 de març) tenim ingressats a l’Hospital de Manacor 34 malalts amb clínica compatible amb infecció per coronavirus. D’aquests  ja tenim la confirmació de que la PCR és positiva en 15 casos, 3 dels quals estan ingressats a la UCI. Sobre el nombre de pacients amb infecció per coronavirus que estan a ca seva no ho se, ja que el diagnòstic i control d’aquests pacients el fan els professionals de la Gerència d’Atenció Primària i jo no disposo d’aquestes dades.

A Manacor ja hi ha ingressats 34 malalts amb símptomes compatibles amb el coronavirus

S’intensifica la neteja de tancadors i endolls als edificis municipals

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad