Les Coves dels Hams: 115 anys d’un descobriment casual

Explorades cinc anys més, no fou fins que s’il·luminaren que s’obriren a les visites, el 1910

 

A principis del segle XX, l’ònix era un pedra semipreciosa molt preuada. Ja apreciada des de l’antiguitat per grecs i romans, permetia elaborar moltes peces de joieria d’un color negre amb vetes intenses. El 2 de març de l’any 1905, l’espeleòleg aficionat Pedro Caldentey (1886-1950) descobrí, casualment, unes grutes amagades dins sa Marineta mentre trescava seguint la continuació d’una veta a unes pedreres de devora Porto Cristo. Una troballa que no fou notificada fins que no va acabar d’explorar totes les voreres de que després es promocionaria com una nova meravella de la natura: les Coves dels Hams.

 

 

Foren descobertes per casualitat per Pedro Caldentey quan cercava ònix

Poc abans de concloure l’exploració, el 23 de febrer de 1907, el setmanari manacorí La Aurora en treia publicada una ressenya dels treballs que es realitzaven a les noves coves portenyes: “En el predio la Marineta y en la que es propiedad D. Lorenzo Caldentey se han descubierto unas cuevas subterraneas que, por la belleza que presentan sus primeras salas demuestran que en el fondo ha de haber maravillas hasta la fecha desconocidas. El laborioso joven D. Pedro Caldentey trabaja incesantemente para sorprender á la naturaleza que avara guarda en su seno, bellezas que han de llamar la atención de sus visitantes. Nuestro joven amigo, para evitar profanaciones en aquel recinto, ha tenido la precaución de cerrar la boca de entrada, con una verja de hierro, mientras haga exploraciones en aquellas tranquilas soledades subterraneas”.

 

 

A principis del segle passat ja trobam també les primeres imatges. Quan el sistema elèctric va permetre la il·luminació interior i això va permetre fotografiar millor unes grutes petites però espectaculars. I és que, abans inclús que hi hagués llum al poble, la família Caldentey ja se les va enginyar, l’any 1910, per habilitar un molí de vent que proporcionava un salt d’aigua de 25 metres amb una dinamo i un aljub, que aconseguia generar 16 hores de corrent elèctrica ininterrompuda per poder visitar les coves i, d’aquesta forma, començar-les a explotar turísticament.

El dimarts 13 de febrer de 1910 les grutes s’inauguraven en un acte solemne i amb tota classe de visites oficials i membres de la societat manacorina. El patriarca, Llorenç Caldentey, va fer entrega al batle Bartomeu Marcó (que va substituïr per malaltia a Francisco Gomila) de les claus de les reixes d’entrada a l’interior. Tots junts i després de la pertinent visita de cortesia, tots els assistent quedaren convidats a dinar.

Estan formades per 21 sales distribuides al llarg d’una galeria de 112 metres

El pare Benet va beneir les coves i les màquines elèctriques, d’una potència de 6,5 kilowatts i una turbina de deu cavalls a 1.400 revolucions per minut. Les Coves dels Hams foren pioneres en aquest tipus d’il·luminació artificial, al llarg de 21 sales distribuides seguint una galeria de 112 metres de longitud.

Pràcticament des del principi, els seus propietaris habilitaren un servei de transport a través de dos carruatges que partien diàriament des de l’estació de trens de Manacor. Dos anys més tard, l’arribada de l’automòbil al municipi va permetre agilitzar les coses i Pedro Caldentey en va comprar un per anar inclús més enllà, i començar a fer camins Palma-Porto Cristo a un preu de cinc pessetes per passatger. Poc a poc es va anar construïnt una casa pel vigilant que, degudament ampliada, va obrir a finals del anys seixanta com a hotel.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad