Curs pràctic d’arqueologia cristiana a Son Peretó

Es durà a terme aquest agost a la basílica paleocristiana manacorina

 

El professor Mateu Riera organitza anualment un curs pràctic d’arqueologia cristiana a la Basílica de Son Peretó de Manacor. El curs vol apropar als participants la metodologia bàsica d’excavació i del registre arqueològic, així com els materials mobles més característics dels segles IV al VIII dC de la Mediterrània occidental.

Aquest curs és una bona oportunitat per introduir-se en l’arqueologia d’aquest període, ja que es poden rebre de primera mà els coneixements de la tècnica arqueològica alhora que se n’exerceix la pràctica i es rep formació teòrica de context.

El jaciment

El conjunt cristià de Son Peretó es troba a l’est de l’illa, a uns 6 km del nucli urbà de Manacor, a la carretera que uneix aquesta població amb la de Sant Llorenç des Cardassar. És un assentament que ocupa la part més alta d’una petita elevació rodejada actualment per terres d’explotació agrícola, la qual dista uns 10 km del port natural més proper.

Es tracta d’un jaciment de l’antiguitat tardana que inclou una basílica pavimentada en alguna de les seves fases amb mosaics, un baptisteri amb la particularitat de presentar dues piscines i una sèrie d’habitacions annexes als peus de l’edifici cristià. Les edificacions fins ara descobertes van estar en ús entre els segles V a VIII dC. N’hi ha que es varen emprar com a tallers i habitatges. Durant aquelles centúries també va ser un lloc emprat com a cementiri, del qual se n’han documentat, fins ara, més de 150 sepultures.

Edició 2020

El curs està organitzat en diferents torns i s’impartirà en dues llengües, català i anglès. Els tres torns en català es duran a terme els dies següents: el primer del 17 al 22 d’agost, el segon del 24 al 29 d’agost, i el tercer del 31 d’agost al 3 de setembre. Els matins es dedicaran als treballs d’excavació i les tardes a les feines de neteja i siglats dels materials i a la formació a través de conferències i visites. Per tota la resta d’informació es pot consultar el programa del curs del curs en català.

El torn organitzat en anglès es durà a terme del 13 al 26 de juliol. La informació es pot consultar aquí.

Les inscripcions estaran obertes fins el 13 d’agost. Per inscriure’s, s’ha d’enviar un correu a mriera@facultatantonigaudi.cat.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad