La polèmica urbanització de xalets de Cala Romàtica torna a arrencar

Una nova promotora catalana ha reactivat els permisos municipals per poder acabar el megaprojecte abandonat des de 2008

 

Després de més d’una dècada abandonat, el polèmic complex urbanístic Cala Romàntica Viles Manacor torna a estar en obres. Fa unes setmanes ha reactivat els permisos municipals per poder acabar 45 dels 189 xalets que quedaren a mig fer en plena torrentera de s’Estany den Mas. Una primera tongada que durà a terme la nova promotora catalana Bidder Newco. Està previst que després, amb els informes sectorials de recursos hídrics pendents, es puguin acabar la resta.

Algunes empreses de suministraments de material de fontaneria i electricitat del municipi, de fet, ja han començat a rebre encàrrecs per poder acababar, de forma escalonada, l’urbanització.

 

 

S’Estany d’en Mas, turísticament conegut com a Cala Romàntica, és una zona relativament tranquila de la costa de Manacor on poder trobar un segon habitatge per passar les vacances. Per això no es va entendre massa bé que fa un poc més de deu anys, la promotora Terrápolis SA comencés a construir un complex urbanístic de prop de 200 xalets en plena torrentera i lluny de la primera línia.

Les obres van començar a bon ritme fins que va arribar la crisi

Però com amb tantes altres promocions, la crisi va acabar d’ajustar els somnis de ciment de molts de projectes megalómans. Els xalets, començats a ritme constant, van prendre forma ràpidament i com un petit poble, amb carrers i serveis inclosos, allò pareixia imparable… Però quan quedava rematar-los per dins (tan sols hi havia l’habitatge pilot acabat), Terrápolis SA va fer suspensió de pagaments, deixant la urbanització amb desenes de xalets abandonats enmig del no-res i amb més d’una trentena d’afectats.

 

 

Ofegat pels deutes i les pressions, Miguel Cabrera, responsable de la promotora, es va arribar a reunir diverses vegades amb els enclosos per solucionar el problema. Terrápolis comptava amb el suport de la Caixa d’Estalvis de la Mediterrània (CAM) per dur endavant el projecte… però la manca de confiança va fer que el tema acabés en pleits judicials.

El responsable de la promotora inicial, Terrapolis SA, va haver d’afrontar un judici el 2015

Pel mes de novembre de 2015, la promotora va haver d’afrontar un judici, acusada de tenir la comptabilitat alternada, segons va explicar l’autor de l’informe concursal en aquells moments. “El control intern no existia o era fluix i el grup actuava com a caixa única”, va dir en la seva declaració durant el judici que es celebrà a l’Audiència de Palma contra el constructor, per a qui la Fiscalia demanava una condemna de cinc anys de presó per un delicte d’insolvència punible.

 

 

Per la seva banda, l’acusat va dir que l’obra es va anar executant amb normalitat des de setembre de 2006 fins a octubre o novembre de 2007 i això es va aconseguir en un 95% del total, “fins que va quedar l’obra paralitzada perquè el banc va deixar de possibilitar fons”.

Un dels administradors concursals ha detallat que va esbrinar que la promotora dels habitatges unifamiliars formava part d’un entramat de societats a les que l’acusat va realitzar transvasaments d’uns 10 milions euros sense justificar, o justificats a posteriori amb factures “per vestir cada transacció “, uns doblers que va ser impossible recuperar perquè aquestes empreses eren insolvents.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad