Més de 100.000 euros perquè el campanar pugui passar l’inspecció d’edificis

Es substitueixen peces ornamentades de l’exterior i l’arrambador interior

 

La parròquia de la Mare de Déu dels Dolors de Manacor, d’estil neogòtic, va acabar de construir-se a principis del segle XX damunt les restes de l’antic temple cristià (alhora alçat damunt la primitiva mesquita manacorina). Això vol dir que fa poc va ser dels primers immobles en haver de passar la pertinent inspecció tècnica d’edificis, obligatòria des de fa un lustre. En l’informe tècnic es van trobar dues deficiències al campanar, de més de 100.000 euros de pressupost, que ara estan acabant d’enllestir-se.

“La primera és que l’arrambador de l’escala del campanar estava malament. Pensi que la nostra església és un poc “querer y no poder”, no està finalitzada i aquests acabats es van fer amb materials de molt baixa qualitat”, explica el rector de Manacor, Antoni Amorós. “No és pedra esculpida, sino que es pasta reforçada amb ferro… no ens podem queixar perquè ha aguantat més de cent anys, però en aquests moments han arribat al final de la seva vida útil i estan rebentant“.

 

Substitució dels ornaments dels arcs apuntats de davall el rellotge

 

L’arrambador era una cosa massa perillosa com per passar l’inspecció, així que es va donar un termini per subsanar-ho. L’anterior rector, Andreu Genovart, ja va canviar algunes peces. “Després mos hem donat compte que el mateix defecte el tenen els brodats, per dir-ho de qualque manera, les decoracions de la punta de les finestres, que són sis, del balcó davall del rellotge, el que també és molt perillós per si es despenja qualque troç cauria damunt una persona des d’una altura molt grossa”. Aposta hi han hagut de posar un andamiatge adicional.

Una dada curiosa és que, per les dificultats tècniques i econòmiques de poder trobar materials similars als de finals del segle XIX, aquestes noves decoracions duen una mescla de materials pigmentats i també part de fibra de carboni, el que fa que les peces pesen molt menys que les originals i, per tant, el risc que puguin caure amb els segles, és molt menor.

Vitralls pendents i Son Negre

“Estam pendents d’acabar de projectar un vitrall que amb un temporal de Mestral se va espenyar. Ara està en fase d’estudi. És un vitrall de la part del presbiteri que haurem de restaurar i reforçar amb un vidre que aguanti els antics… la rosassa també. I l’església de Son Negre, amb unes deficiències molt grosses“, continua Amorós; “en aquests moments ens centrarem en la coberta perquè no podem arribar a més, que no hi plogui de dins. El permís està donat per poder començar un dia d’aquests. És a lo màxim que podem arribar”.

Però qui és el pressupost total de tot plegat?: “És una feina molt d’artesania: trobes una peça, la proves, és bona, la deixes; si es dolenta la barates… vull dir que un pressupost exacte no hi ha, però al final, entre tot se n’anirà damunt uns 120.000 euros“. Que no seran pagats pel Bisbat… “és més pobre que nosaltres… ho feim entre les aportacions dels fidels i les explotacions en forma de lloguer que té la parròquia de Els Dolors. Tots els doblers surten de Manacor”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad