Multes de 100 euros a qui embossi el clavegueram

El consistori calcula que cada any gasta més de 50.000 euros en reparacions

 

La SAM – Empresa de Serveis del municipi de Manacor – ha posat en marxa un projecte per tractar la problemàtica dels embossos a la xarxa de clavegueram i als filtres de la depuradora, generats per tovalloles higièniques i altres residus tirats pels lavabos i les piques. Aquesta és una problemàtica que afecta les ciutats d’arreu del món perquè incrementa els costos de la gestió del cicle de l’aigua. A Manacor aquests costs s’han calculat en més de 50.000 euros anuals.

Els usuaris que continuïn provocant embossos, aplicant l’article 62.c del Reglament d’Aigües, hauran d’assumir-ne la reparació. Aquestes mesures fan que l’elevat cost econòmic que suposen les reparacions100 euros per embós, aproximadamentrecaigui en els responsables del mal ús de la xarxa pública de fecals. D’aquesta manera no l’ha d’assumir el conjunt d’usuaris del servei i els 50.000 euros anuals es podran destinar a millores del servei.

 

 

Aquest projecte ha estat possible gràcies a la incorporació de quatre persones contractades mitjançant el programa SOIB Visibles 2019-2020, que fomenta la contractació de persones majors de trenta anys en situació d’atur de llarga durada. La convocatòria SOIB Visibles subvenciona el fitxatge d’aquestes persones a entitats locals – corporacions locals i consells insulars – durant 6 mesos a jornada completa.

Paral·lelament, segueixen un procés d’orientació laboral per afavorir-ne la posterior inserció en el mercat laboral ordinari. El Programa SOIB Visibles 2019-2020, per l’exercici 2019 ha estat promogut pel SOIB, per fons de l’Estat a través de Conferència Sectorial i pel Fons per afavorir l’Impuls del Turisme Sostenible  – ITS.

A través d’aquest projecte la SAM pretén reduir els problemes que provoquen les tovalloles higièniques i altres residus que es llencen a les xarxes. Cal recordar que aquests residus sòlids s’han de tirar a les papereres, ja que no es dissolen sinó que s’embullen i s’entrellacen formant grans masses que bloquegen i espanyen les bombes impulsores de la xarxa i de l’estació depuradora. Aquestes obstruccions no permeten una correcta depuració de l’aigua i, fins i tot, poden arribar a causar que l’aigua residual s’hagi d’abocar directament al torrent.

Aquest projecte està format per una part tècnica i per una de conscienciació ambiental. Per una banda, s’actua en origen, identificant i eliminant els residus als pous de bloqueig de les escomeses dels usuaris i, per altra banda, s’ha posat en marxa una campanya de conscienciació porta a porta. Aviat, els usuaris rebran una carta notificant l’estat de la seva connexió.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad