La història dels Cossiers ja és a Youtube

L’Escola de Mallorquí de Manacor anuncia la recuperació del documental de 2005 sobre els orígens i retorn de la dansa

 

L’Escola Municipal de Mallorquí ha penjat avui a Youtube el documental fet l’any 2005 per commemorar els 25è aniversari de la recuperació dels Cossiers de Manacor. Un audiovisual molt interessant per conèixer l’evolució, pèrdua i posterior recuperació del grup de dansa el 1981. Encara que editat en DVD fa quinze anys, fins ara era molt complicat trobar el documental físicament o a les xarxes.

Fa ara quasi quaranta anys cristal·litzava el somni de tres joves estudiants de magisteri de Manacor: Coloma Gelabert, Maria Galmés i Aina M. Sansó (tutelades per Biel Majoral, professor de cultura popular de la UIB): donar una nova vida a la coreografia ancestral. Majoral, també cossier, però d’Algaida, va revelar en una conferència l’existència de la tradició també a la ciutat de les perles.

Els orígens són incerts, però tot fa pensar que provenen de danses paganes, batejades a posteriori pel cristianisme. A principis de segle XVII ja estan documentades dins de la litúrgia en pobles com Sóller o Manacor, a més dels casos més coneguts de Montuïri i Algaida. La figura del cossier de principis de segle XX, emperò, estava molt degradada. Gairebé cap dels antics integrants tenia un sentiment d’orgull, i des de les institucions no sels recolzava.

A principis dels vuitanta, deu joves d’institut van aglutinar inquietuds al voltant de Coloma Gelabert, qui finalment va exercir de dama central, per tornar a unir a un poble en base a quatre balls bàsics però ben sincronitzats: la Processó, el Peuet, dues versions diferents de la Balanguera i l’anomenat ball de els Broquers. En els primers anys fins i tot sobrava gent.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad