La mitologia grega a les rondalles mallorquines

La professora manacorina Antònia Soler i Nicolau publica un detallat estudi sobre les connexions entre els mites clàssics i les històries tradicionals de Mallorca

De quina manera es relaciona el mite d’Heracles o Jàson i els Argonautes amb les Rondalles Mallorquines?; Quines connexions existeixen entre les històries dels antics grecs per entendre el món amb les contarelles populars de la Mallorca de finals del segle XIX i principis del XX?. Això és el que intenta reflexionar i resoldre Antònia Soler al seu darrer estudi fet llibre: Els Mites Grecs a les Rondalles Mallorquines, editat per Documenta Balear.

Es tracta d’un inventari que aplega prop d’una trentena d’històries mitològiques. Així com es van exposant a través de les pàgines, es relacionen amb aspectes, situacions i personatges de les rondalles. “És com si es volgués resseguir un eco del món clàssic que s’ha escampat fins a anar a parar a les rondalles”.

Des de petita m’agradaven molt les Rondalles. Tant el meu padrí, el pare de mumare, com monpare men contaven. A més som d’aquesta gent que mos agrada molt i llegint rondalles sempre reim i ens fan molt gràcia comentar-les. Els vint-i-quatre toms que tenim estan fets pols, cauen a troços literalment. Fins i tot quan era petita me sabia a cada tom, quines hi havia”, recorda la doctora en Clàssiques i professora de l’IES Manacor.

El llibre aplega prop d’una trentena d’històries i els seus paral·lelismes

“Me vaig dedicar a la Mitologia just en acabar la carrera, i clar, sempre vas comparant. Mentre feia la tesi me van proposar fer una traducció d’uns mites per la Fundació Bernat Metge, i vaig haver d’aprofundir… és quan veus que moltes coses es repeteixen”.

Soler explica que “fa devers quatre anys, Magdalena Gelabert, que era la gerent de la Institució Antoni Maria Alcover en aquells moments, me va demanar si volia fer una conferència ja comparant les dues coses. A partir d’aquí vaig veure que no era unes simples coincidències, sino que se li podia treure més suc“. “Durant dos o tres anys vaig anar arreplegant informació, fins que finalment me vaig asseure a sistematitzar-lo tot per escrit”.

L’estructura del llibre és la de descriure primer cada mite (que inclou una fotografia explicativa), per ordre alfabètic, per després relacionar-lo amb les diferents rondalles comparades. “Encara que sigui un llibre de divulgació, he mirat que també tengui una certa utilitat per una persona que vulgui resseguir cada història. I vaig posar darrera cada una, referència als textos grecs consultables. A més al darrera també hi ha un índex de personatges mitològics i les rondalles, tom per tom, amb els mites trobats”.

I encara que Soler és conscient “que les rondalles mallorquines no siguin hereves dels mites grecs, això no vol dir que no es puguin trobar en aquests textos tot un seguit de tòpics literaris que ja eren palesos en els mites”. “Aquesta presència és un producte de d’oralitat que, exportat des de Grècia o fins i tot de les seves arrels més fondes, ha viatjat per molts ports i camins fins a arribar a les nostres contarelles“.

Aquesta presència dels mites és producte de l’oralitat continuada

Però, quin seria el mite que més es repeteix a les nostres rondalles mallorquines?, “sense dubte seria Heracles i els seus dotze treballs. L’heroi amb una força insuperable és un prototip. Després també hi ha moltes referències a l’Odissea, viatges a llocs fantàstics amb gegants, cíclops, perills que no són precisament del dia a dia. Un personatge que s’aparta de la seva realitat, corre uns riscs i després torna amb uns nous coneixements, transformat de qualque manera”.

El llibre d’Antònia Soler es presentarà prest tant a Manacor, dimarts 28 de gener dins la Setmana Alcover, com a Inca, Palma o Artà amb Jaume Giscafré; i ja està a la venda des d’aquesta setmana per totes les llibreries mallorquines, distribuït per Rotger.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad