Quin és el nom més comú a Manacor?

Aquests són els 30 noms més extesos actualment al municipi

Quantes vegades vos heu demanat quin és el nom més comú al municipi de Manacor? Maria, Miquel, Catalina, Toni o Joan?; Quants d’aquests n’hi ha escrits en castellà i quants en català? Quants fan servir (ja oficialment) una nomenclatura abreviada com Xisco, Guiem o Bel? N’hi ja algun d’estranger entre els primers de la llista de popularitat?. Idò bé, aquests són els noms més freqüents entre els empadronats a finals de 2019 a Manacor. Hi ha sorpreses i alguna curiositat.

Per començar s’ha de dir que els dos primers, i amb molta diferència, són noms de dona, menys repartits que els d’home (molts d’ells amb xifres similars) i amb una distància molt notable entre els més comuns i la resta. Així, Maria és el número u entre els noms manacorins, amb 3.727, seguit d’Antònia (i en aquest cas incloent-hi el nom compost Maria Antònia) amb 3.322.

Els dos primers de la llista són noms de dona, Maria i Antònia

En el tercer lloc és ocupat pel primer nom masculí amb totes les seves accepcions, que no és un altre que Antoni, amb 1.259. Aquí s’ha de diferenciar però, que realment predomina el nom escrit o empadronat en castellà, Antonio, amb 872; a distància de l’escrit en català, Antoni, amb 318. Els Toni (escrit així com sona) per la seva banda, ja en són 69 a Manacor.

El quart noms més utilitzat per les famílies locals i el darrer que passa del milenar d’individus és Joan, amb 1.090 repeticions en els dos idiomes. Més comú també en castellà (728) que en català (362). El cinquè torna a ser femení, encara que en els darrers anys ha anat retrocedint terreny. No és altra que Catalina o Caterina, que sumen 988 manacorines.

Sabent això, anem ara a les preguntes curioses. Hi ha més Margalides que Francisques? Més Jaumes que Tomeus? Quants de Xiscos, Guiems, Bels o Tians hi ha escrits de forma abreviada? Quin és el primer nom que no és típicament castellà o català entre els primers?. Comencem a respondre. Sí, Margalida està per damunt de Francisca en les preferències manacorines, però no de molt. Mentre que Margalida és emprat per 816 dones del municipi, Francisca ho és per 745. Aquí una altra vegada hem de distingir: dominen les Margaritas amb 603, per damunt les Margalides, amb 201. La resta són combinacions de dos noms. Mentre que les Francisca (escrit en castellà, 676) són moltes més que les Francesca (57).

Jaume, el nom del patró, ja només es portat per 593 manacorins

Jaume, el nom del patró local, és el quart nom més comú a Manacor amb 593. I sí, n’hi ha més que Tomeus, que són actualment 453. Si hem de diferenciar per com estan registrats oficialment, sabem que hi ha 284 que nomen Jaime, mentre que 250 són Jaume. Per altra banda n’hi ha 59 inscrits com a Santiago. Si parlam de noms acursats en les seves variants més típicament mallorquines, sabem que de Tonis a Manacor n’hi ha 69, Tomeu 35, Biel 16, Pep només 7, tants com Guiem. Mentre que hi ha 5 Xisco, 7 que es diuen Xesc i cap que nomi Paco, de moment. Tampoc hi ha cap Tià en tot el municipi. Manolos n’hi ha tres.

Pel que fa a noms femenins, a Manacor no és tan comú veure’n d’inscrits en les formes abreviades com Marga o Nena, per exemple, i encara no n’hi ha massa oficialment com a tal. Així de fet hi ha només 5 Bels, 3 Bel Maria i 17 Maria Bel. Hi ha 7 que nomen Tonina i una sola Xisca.

En referència a noms no tradicionals dins la nostra història recent, a Manacor trobam que ja hi ha 389 homes que es diuen Mohamed, el nom àrab més extés al municipi i que ja ocupa la novena posició entre els més comuns en número total. De fet, i escrit en les seves distintes formes com Mhammed, M’hamed etc., ja està per damunt de noms com Guillem, Sebastià, Rafel, Gabriel o Carles, per posar-ne alguns exemples. En clau femenina, el més comú seria Fatima, amb 154, que és en aquests moments el quinzè més utilitzat entre nosaltres, per damunt de noms com Neus/Nieves, Sílvia, Agnès/Inés, Victòria, Inmaculada o Sebastiana.

Aquest és el llistat dels quinze noms, femenins i masculins més comuns a Manacor:

NOMS DE DONA A MANACOR

 1. Maria/María 3.727
 2. Antònia/Ma.Antònia 3.322
 3. Catalina/Caterina 988
 4. Margalida/Margarita 816
 5. Francesca/Francisca 745
 6. Isabel/Bel 669
 7. Joana/Juana 613
 8. Aina/Ana 544
 9. Magdalena/Ma.Magdalena 480
 10. Carme/Carmen 320
 11. Cristina/Ma.Cristina 246
 12. Dolors/Dolores 189
 13. Laura 188
 14. Marina 170
 15. Fatima 154

NOMS D’HOME A MANACOR

 1. Antoni/Antonio 1.259
 2. Joan/Juan 1.090
 3. Miquel/Miguel 803
 4. Jaume/Jaime 593
 5. Pere/Pedro 564
 6. Josep/José/Pep 476
 7. Francesc/Francisco 466
 8. Bartomeu/Bartolomé 453
 9. Mohamed 389
 10. Guillem/Guillermo 369
 11. Sebastià/Sebastián 351
 12. Rafel/Rafael 312
 13. Gabriel/Biel 281
 14. Manel/Manuel 270
 15. Carles/Carlos 248

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad