Les perleres de Manacor ja tenen un còmic

Serà presentat el proper divendres a les 20 hores a la Institució Alcover

Les perleres de Manacor ja tenen còmic. Aquest proper divendres 27 de desembre, a les 20 hores, a l’Institució Alcover es presenta Perleres, Dones de la indústria de la perla a Mallorca, una història feta dibuixos sobre l’evolució d’aquesta indústria i el paper fonamental de la dona en les seves tasques de producció durant més d’un segle. Una feina pionera que permeté a moltes d’elles guanyar per primera vegada un sou. El còmic, inclòs en la campanya Mallorca té nom de dona, ha estat auspiciat per la direcció insular d’Igualtat i Diversitat.

La indústria perlera a Manacor ha marcat l’evolució social i econòmica de la ciutat durant tot el segle XX, a partir de la instal·lació, l’any 1902, d’una fàbrica que va variar els esquemes d’economia agrària predominants fins aleshores. Majorica va ser l’avançada d’un teixit laboral basat en un objecte de luxe que va suposar, entre moltes altres coses, la incorporació de la dona al primer pla familiar: Eren sobretot dones i nines que després de treballar al camp es tancaven deu o dotze hores més en una fàbrica de perles, de la qual sen portaven fins i tot feina a casa.

A partir del seu treball es van poder adquirir moltes de les segones residències de la costa

A partir d’aquestes mateixes treballadores es van sustentar molts dels negocis i es van poder adquirir bona part de les segones residències de la costa. Els comerços desitjaven l’arribada del divendres quan les perleres rebien en un sobre la seva paga setmanal. En va destacar durant els primers anys el seu esperit de solidaritat, que les va dur a protagonitzar una de les primeres vagues femenines a nivell estatal el 1903.

La història de la perla artificial a Manacor ho és també la de Majorica i de d’una família alemanya provinent d’Aquisgrà, els germans Heusch, que van implantar la primera planta als afores de el casc urbà dedicada a la fabricació de ‘celulitas’ de vidre buit elaborades mitjançant el buf i emplenades i recobertes després a París. Així naixia la Industria Española de Perlas Imitación (IEPISA) o el que a partir de 1968 es va conèixer com Majorica.

Al 1903 van protagonitzar una de les primeres vagues femenines a nivell estatal

Així, el negoci va temptar a més emprenedors que des de la dècada dels quaranta fins als vuitanta van inaugurar gairebé una desena de fàbriques, familiars unes (Can Pipes, Catalina Duran, Indústria de Vidre Artístic, Perles Mar, Dumafe) i altres amb un recorregut més consolidat (Foper, Perles Sureda o MadrePerla). Perles Orquídea (fundada precisament com a Foper al 1951 a la plaça Ramon Llull de Manacor), és la segona fita en importància de la perla mallorquina.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad