Fa 25 anys que Magí Sureda va ‘abandonar’ el menjador de ca seva per dur el Betlem familiar cap una cotxeria del carrer Formentera de Sa Torre

Magí Sureda Duran (s’Hort des Correu, 1944) és un home amable i xerrador. És dimecres horabaixa i fa poc que acaba d’alçar la porta de la cotxeria que té al carrer de Formentera, al barri de Sa Torre de Manacor. Com cada any, des de principis de desembre fins el dia dels foguerons i de sis a vuit de l’horabaixa (dissabtes i diumenges inclosos), encén els motorets que fan moure les figures, les llums i l’aigua del betlem més famós de la ciutat. Enguany, a més, és especial “perquè ja fa 25 anys que el feim aquí mateix”. “És bò de fer saber quan obrim, quan col·loc els llums de ‘Bon Nadal’ defora és perquè ja ho tenc tot a punt”.

 

 

I això que s’hi pega des de fa dos mesos en redissenyar (cada any és distint) i muntar la gran maqueta que representa el poble hebreu, i que ha anat creixent en volum i metres quadrats. “A l’octubre sempre començ a muntar i a desempaquetar les figures, provar els mecanismes i decidir cap a on ha de voltar l’aigua, si han de bullir olles o hi haurà un poc de verd aquí o allà. He calculat que enguany té una mida d’entre 27 i 28 metres quadrats” contesta amb seguretat. “Amb un depòsit a davall d’entre 30 i 40 litres”.

N’hi ha més de vint d’escenes que es mouen: un grup d’homes jugant a cartes, una rentadora al riu, un al·lot fent volar una miloca, un oficinista que apunta, varis molins de vent, un altre senyor amb un llum d’oli, un que pesca al llac ple de peixos taronges ben reals… “El que faig és ampliar almanco amb una cada any. Les compro a la plaça Major de Palma, als germans Segura. Sempre allà mateix perquè les mides i formes siguin les mateixes”.

Els tres Reis són comprats a can Jape, i costaren 40.000 pessetes

Els tres Reis d’Orient emperò, són de can Jape: “era quan encara sen podien trobar de figures tradicionals a Manacor. Varen ser les primeres que la meva dona va comprar per fer el Betlem… costaren 40.000 pessetes d’aquell temps, que ja era moltíssim”. També hi ha repartides pel poble, una vintena de cases de pedra, totes seguint un ordre estètic i totes i cada una ‘fabricades’ per les mans de na Francisca, la dona den Magí: “El ritme també és afegir-ne una cada any que passa. Primer fa l’estructura amb solet, després els bastiments i va aferrant pedreta a pedreta de la façana amb silicona. Les portes i finestres estan fetes amb ‘palillos’ de pintxo”.

 

 

El raig i roi de gent, veïnats i curiosos que van entrant, és constant. Li demanen permís per entrar i fer qualque foto. “Totes les que volgueu, endavant!”, respòn. “Aquests dies, abans de vacances, solen passar per aquí quasi totes les escoles de Manacor. Quedam a una hora i jo ho prepar tot i deu minuts abans ja està tot obert”. Però el dia fort és el 16 de gener, quan tots el joves que fan la ruta de foguerons passen pel carrer de Formentera a veure l’obra den Magí.

Té obert fins el dia dels foguerons, que és quan s’hi acosta més gent

Alguns li comenten que encara no hi té posat el nin Jesús. “Com hi ha de ser si encara no és nat!”, contesta. “Ara la verge està amb la panxa ben grossa, veus?”, el 25 de desembre ja pos la figura del ninet i la seva mare que li dóna de mamar; vaig acostant els Reis i els camells. Tot ha de seguir un ordre lógic, o no?”; li dic que sí amb el cap mentre no puc aturar de mirar la baixada d’aigua que surt entre les roques de la part esquerra del Betlem. “És la part més complicada… però ja hi tenc molta pràctica”.

Li deman fins quan durarà i si ja té un relleu preparat per continuar: “No crec que ni els fills ni els néts en tenguin interés. I jo el faré fins que pugui”. “Un temps era normal que a les cases es fes un gran Betlem i que els veïnats deixessin entrar per mostrar-lo i que vessin el que havien fet”. Ara ja només en queda aquest de privat. Els demés, o són a l’entrada de l’Ajuntament o a qualque institució o lloc públic que de tant en tant en munta un de complet. Mentre duri disfrutarem d’aquest idò.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad