“El que me sap greu és que ara l’extrema dreta utilitzi la imatge den Rafel Nadal”

El batle Miquel Oliver parla d’aquests dies de rebumbori, de cartes i entrevistes, de posicionaments polítics i dels mitjans de comunicació.

Des de que dijous passat el tennista Rafel Nadal va fer córrer, en determinats mitjans de comunicació, una carta on contestava al batle de Manacor per unes declaracions fetes fa un mes a la revista digital El Confidencial, no hi ha hagut moment del pont de la Constitució que no s’hagi parlat del tema, tant a Mallorca com a tota Espanya.

Com ha viscut aquest cap de setmana?

Amb molta tranquilitat, perquè si una cosa tenc clara és que no he fet res que no tocàs. Més bé al contrari, per ideals i per justícia aquestes coses s’han de dir. S’han de dir i s’han de fer.

Tot ve perquè a vostè li telefonen de la revista El Confidencial i li demanen per l’Acadèmia de Rafel Nadal?

Perquè es va aprovar fa unes setmanes per part del Consell de Govern l’ampliació de les pistes i el canvi d’usos de la residència, per convertir-la ja d’una vegada oficial, en hotel. No vaig fer res que no hagi fet sempre, que és denunciar l’urbanisme a la carta que es va fer per aquestes instal·lacions. I va sortir el tema dels impostos que s’havien de pagar. Cal recordar que l’ajuntament de Manacor no en va veure ni un sol d’euro (dels més de 900.000) de l’impost d’obra que li tocava, pel fet que venia ja directament aprovat per llei. Això vol dir que s’estalviava així el que pagaria qualsevol ciutadà per fer la seva obra. També parlàrem del tema dels permisos. I és que encara que des del departament d’Urbanisme s’està fent molta feina i s’estan intentant reduïr els terminis, actualment per aconseguir una llicència d’obres s’està al voltant d’un any i mig o dos, i això el centre de tecnificació ho va aconseguir en temps record. Tengui en compte que la llei Nadal es va fer aposta pen Rafel i la modificació per l’ampliació del centre i els canvi d’usos van anar dins la llei d’Habitatge. Era una adicional transitòria que per a mi és insultant, ja que dins l’esperit de la pròpia llei es prohibia fer una cosa així.

Per això diu que és urbanisme a la carta?

És urbanisme a la carta. No pot tenir altre nom. Deixar fer una cosa només pel fet de qui ho demana. Jo amb en Rafel com a persona i com a esportista, admiració i respecte total. Li desig els millors resultats com no pot ser d’una altra manera. I com que l’admir, me va saber greu la carta, perquè o qui va llegir-li l’entrevista de El Confidencial, li va explicar molt malament i possiblement de forma interessada. Em sorprèn també la carta den Rafel com si s’hagués de protegir d’uns atacs que no han existit mai cap a ell com a persona. Del seu entorn, men reservaré les opinions. En aquest mateix despatx al 2015, sonpare i l’arquitecte que li duia la construcció del centre de tecnificació van demanar que jo mediàs amb la conselleria de Turisme per aconseguir el que al final han aconseguit, que era que es consideressin les places de la residència com a places hoteleres. Me demanaren directament que fes tracte de favor per ser ells qui eren. Jo, com que sempre he considerat dins els meus ideals que tothom ha de ser igual davant la llei, els hi vaig dir que anessin directament a la Conselleria i que el batle no ha d’acompanyar a ningú a demanar res. Que demanessin audiència a la conselleria de Turisme i que si era possible fer-ho, es faria, però no m’havien de menester per a res.

Què li han dit els seus companys de partit?

He tengut un suport total. De fet m’han demanat des del partit si volia algun tipus de posicionament, i els he dit que com que es tracta d’un tema purament local no fa falta.

Però el ressò ha estat estatal…

A lo millor hi ha hagut molta de gent que li ha sabut greu que el batle xerràs malament den Rafel Nadal, quan insisteixo que no ho he fet. Però al final qui s’ha dirigit a mi a través de les xarxes aquest cap de setmana llarg, que per cert no deixa de ser curiós que la publicació es fes a començant el pont de la Constitució, per insultar-me i amenaçar-me, han estat gent de fora inclús de Mallorca.

En cap moment he xerrat malament den Rafel com a persona ni com a esportista

Se sent trist?

Me sent trist per la interpretació que ha fet en Rafel a la carta, si de veres l’ha escrita ell, perquè no ha interpretat correctament les meves paraules. Després decebut perquè m’han saturat el Facebook i el Twitter. Però res més. No puc dir que sigui molt agradable rebre amenaces per xarxes, però amb la tranquilitat que una persona ha de ser molt fidel amb el que diu i el que pensa, i no només ho ha de dir sino que ho ha de practicar.

S’han vinculat les seves declaracions amb el fet que vostè és independentista i Rafel un símbol espanyol

Miri, lo únic que me sap greu en aquest cas és que s’hagi agafat en Rafel Nadal com a ariet de l’espanyolisme central i el nacionalisme extrem espanyol, i estic convençut que la postura den Rafel no deu ser gaire còmode tampoc, perquè l’han posat al capdavant partits tan indesitjables con Vox, una extrema dreta que està més a prop de la il·legalitat. És una situació que durant aquest cap de setmana no ha estat agradable per jo, però convençut que tampoc per ell, i de fet hi ha hagut algun mitjà que ha dit que ell no volia polititzar tot això. Si de veres és així, no entenc com un carta que en teoria només anava dirigida a determinats mitjans de comunicació locals, va fer més via a difondre’s que la pròpia notícia que Nadal tornava a aconseguir el número u de la ATP. Crec que va ser un error estratègic. I si de veres ell considerava que el batle de Manacor no estava fent un us correcte de tot això, crec que el resultat hagués estat millor si s’hagués dirigit a mi i ho haguéssim xerrat. Jo ja ho vaig dir la setmana passada que estava disposat a xerrar i tenir una conversa amb ell, com no pot ser d’una altra manera, no tan sols com a batle, sino com a persona.

Tot això li crea una crisi dins l’equip de govern?

No, tot el contrari, entenc que el PSOE és el partit que li va donar suport autonòmic a la llei de finals de 2018 per a l’ampliació del centre. Tendria nassos que ara no n’hi donés de suport. Núria Hinojosa no sembla estar massa contenta… però ho entenc; va fer el mateix quan vaig publicar aquell tuit jocós, (quan va venir el rei emèrit) que deia que tots els elefants estaven comptats. No necessit que a mi ningú me doni lliçons de moralitat ni de saber estar.

Això no suposa cap crisi dins l’equip de govern de l’Ajuntament

Però no creu que s’havia de fer via a fer el centre, mentre Nadal estés en actiu?

És la definició d’urbanisme a la carta. La definició pura de tot plegat.

Ho tornaria a fer tot això?

Miri, hi ha gent que em tracta de bocamolla, però és que amb les injustícies no hi puc estar, i a mi quan un periodista me demana què opino d’aquest tema, ho he de dir. En una de les entrevistes me demanaren fins a sis vegades si jo era independentista, i els hi vaig contestar que què tenia a veure ser independentista amb el tema den Rafel Nadal. Intentaven mesclar ous amb caragols per tal d’embullar. Una altra publicació l’han titulada “Soy independentista” sense afegir res més… Vaig contestar al mateix mitjà dient que també era escorpio, del Barça, homosexual i negre. Els companys tot d’una me varen dir que lo de negre ho havia disimulat molt bé fins ara. És lo que hi ha.

Però han pagat ja l’IBI o no?

La carta deixa entreveure que havien pagat l’IBI i la bassura de 2016, 2017 i 2018, donant a entendre que s’havia pagat cada cosa al seu temps, quan en realitat s’ha pagat ara tot d’una vegada.

L’Acadèmia, en tot cas, ja està feta

És una situació desagladable, perquè sembla que el batle es posa en contra de la residència perquè sí. El centre és allà, estic content que hi sigui i és un atractiu turístic, però això no lleva que s’hagi fet d’una forma incorrecte, que ha de passar comptes com qualsevol ciutadà. Quan parlo que la manacorinitat s’ha de practicar, ho dic per exemple perquè quan obris un espai com aquest ja has de pensar el número de visites aproximat que tendràs, tenint en compte que no està aferrat al poble; Ara mateix l’espai més utilitzat pels cotxes que van al centre és l’aparcament públic que hi ha allà dalt. Cosa que demostra que també es va canviar l’objecte del centre de tecnificació.

El centre hi és i n’estic content, però això no lleva que s’hagi fet d’una forma incorrecte

Insisteix molt en que és un centre de tecnificació…

Perquè quan es va presentar era un centre de tecnificació exclusiu per l’èlit i per una serie de residents… després si et fan una llei aposta que no diu res dels usos que hi pots posar, tu faràs el que et passi pels nassos, i és el que s’ha fet en aquesta edificació.

Es sent maltractat pels mitjans nacionals?

Els mitjans estatals me la bufen, a mi el que em sabria greu és que qualque manacorí o manacorina pensás que hi ha una cosa personal amb en Rafel, que no existeix. Fins i tot no hi tenc res en contra del que significa la seva figura com a element per generar negoci, però sí en contra de la manera que s’ha fet tot. Estic convençut que s’hagués pogut fer d’una altra forma, sense donar la sensació de que ha jugat amb avantatge. Si s’hagués tengut en compte a l’Ajuntament al seu moment, s’hagués pogut fer una modificació de normes, s’haguessin modificat les Normes Subsidiàries, un planejament urbanístic, pagar la part d’impost de construcció que hagués estat tot un gest, i s’hagués votat i aprovat. Això hagués donat peu a que tot s’interpretés d’una altra forma. En el moment que es fa tot com es va fer, un 28 de desembre si no recordo malament, amb nocturnitat i alevosia, al final posa al punt de mira a la persona.

Afectarà aquest tema entre els votants de Més-Esquerra?

Jo no he vengut aquí a eternitzar-me en el càrrec; he vengut a canviar Manacor, a fer-lo més just i per a tots. En Miquel Oliver qualque dia deixarà de ser batle de Manacor, però en Rafel Nadal serà en Rafel Nadal tota la vida, o sigui que el que em sap greu d’aquesta polèmica és que al final l’extrema dreta i el nacionalisme espanyol més radical l’hagi utilitzat per atacar a l’independentisme. Em demanaren: “I tu què creus que en Rafel dugui la bandera espanyola?”, Jo crec amb la llibertat, amb els drets, que tothom ha de poder dir la seva, cosa que no passa en tots els estaments de l’estat, però jo no puc defensar res més que la llibertat d’expressió i d’opinió.

Dimitirà?

Dimitiria si hagués fet alguna cosa malament.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad