Proves d’ADN per controlar els 12.000 cans del municipi

L’Ajuntament vol ser contundent amb els propietaris que abandonin els excrements al carrer

A Manacor ja hi ha 12.000 cans censats, és a dir, un de cada quatre habitants que viuen al terme municipal. És cert que la xifra s’ha d’actualitzar perquè no tots els propietaris notifiquen oficialment les morts, però el número no deixa de ser molt important. Tant, que l’Ajuntament ja prepara una nova ordenança per la correcta tinença d’animals de companyia, que inclourà, entre d’altres qüestions (com l’obligació de disoldre les pixarades amb aigua), proves d’ADN per poder localitzar aquells amos que no recolleixin els excrements de les seves mascotes de carrers i places del municipi.

Segons explica el regidor de l’àrea, Sebastià Llodrà, es tracta “d’un problema gros que afecta a la neteja viària”, i al que s’ha de posar remei. Ara falta saber de quina manera es posarà en marxa la campanya informativa i com s’incentivarà als propietaris perquè passin pels menescals a extreure mostres de sang de les seves mascotes, amb la finalitat de tenir una gran base de dades amb la que després poder descobrir qui ha abandonat l’endemesa al carrer.

Altres municipis com Son Servera ja fan proves genètiques per identificar els incívics

“És un servei que haurà de dur una empresa externa. Ara hem de veure quina classe de convenis podem firmar amb els veterinaris per tal de subvencionar les 200, 500 o les 1.000 primeres extraccions de sang”, diu Llodrà, que primer vol comprovar l’eficiència i la forma en que aquest mètode funciona a altres municipis que ja ho han implantat, com és el cas de Son Servera.

La pregunta clau, però, seria: Realment els propietaris més incívics duran els seus cans al menescal si saben que poden ser multats en un futur?. “Sé que sembla ciència-ficció, però maldament no estiguin analitzats, amb un excrement es poden treure fins a 128 punts de descripció genètica que mos indiquin la raça, altura o color d’aquell animal en concret”, conclou Llodrà.

Pel que fa als animals de races perilloses, amb els que sí que es segueix un protocol molt més estricte, en aquests moments són prop de 500, focalitzats sobretot a les zones de costa. “Aquí sí que la cosa està molt regulada, fins el punt que es triangula informació directament amb la Policia per tenir identificats els propietaris”.

A Manacor hi ha prop de 500 cans de races perilloses, molts a les zones de costa

Fa pocs dies que, precisament la Policia Local va sancionar els primers propietaris de cans per deixar-los amollats prop d’un parc infantil, amb multes equivalents a 150 euros. I deim equivalents perquè l’ordenança que a dia d’avui encara regeix aquestes conductes encara du estipulades les sancions en pessetes. “Està clar que s’ha de renovar i que hem de fer més coses que la vigilància policial, ja que en aquests moments tampoc podem augmentar la plantilla”.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad