Les cabines telefòniques ja tenen data de caducitat. Saps on són les de Manacor?

El proper dia 1 de gener s’acaba la protecció estatal que les manté amb vida… si no hi ha una nova moratòria

La retirada aquesta passada setmana de la cabina telefònica situada a la plaça Rector Rubí de Manacor ens ha fet demanar-mos quantes en queden realment al poble i quantes en total al municipi. Idò bé, al nucli principal només en queden cinc de les quinze que n’hi va arribar a haver, mentre que al municipi en total són dotze, repartides també entre Porto Cristo, Cala Mendia i s’Illot. Algunes d’emblemàtiques com la del Serralt, la de davant els Jutjats o la mateixa de darrera l’església gran ja han passat a millor vida, o bé perquè s’han espenyat i Telefònica no té intenció d’arreglar-les, o bé perquè ja no són productives econòmicament parlant.

En total al municipi n’hi ha una dotzena

Si feim una repassada al nucli urbà de Manacor podem observar que encara estan operatives la de la Plaça de sa Mora (la que fa més ganàncies), la de Ramon Llull, Passeig d’Antoni Maura, Plaça Gabriel Galmés (devora el que era el bar Sa Volta) i la de la Plaça de Na Camel·la (just davant el bar Cent-cinc). Si ens anam a la costa, en queda una altra a la zona de Punta Reina, dues al llarg del carrer Burdils i carrer Mestral de Portocristo o una altra a s’Illot. Lluny queda la imatge d’aquella central amb una desena de telèfons situada a la plaça de l’Aljub del port o la que funcionava davant la Guàrdia Civil.

 

Llistat de Telefònica amb les cabines del municipi. En vermell les retirades recentment. En groc, les més utilitzades

 

N’hi havia una altra a Cales de Mallorca, però ja feia dos mesos que estava precintada per estar en males condicions i sense línia. L’Ajuntament va telefonar fa uns dies a l’empresa perquè hi posés solució, el que efectivament va fer Telefònica retirant-la físicament com ha passat ara amb la de Rector Rubí.

I és que l’augment dels telèfons mòbils a partir de l’entrada del nou segle, va fer que les cabines entrassin ràpidament en desús i que només en casos molt puntuals arribin a ser rendibles. A Manacor com dèiem només n’hi ha tres que vertaderament donin benefici, la de sa Mora, de ben segur per la seva proximitat a l’estació de trens i al centre comercial, la del Mercat (possiblement per estar devora un conegut supermercat i el conservatori de música) i la de la Plaça Gabriel Galmés, a l’entrada de Manacor venint de Felanitx.

La majoria facturen menys d’una cridada al dia

Les demés comptabilitzen menys d’una cridada per dia, el que fa que Telefònica vulgui retirar-les a la mínima incidència. De fet fa només un any el govern central va allargar el periode límit que tenia l’empresa per poder fer-ho si volia, en considerar que encara constitueixen un servei públic d’interès. L’1 de gener d’enguany, per tant, hauria de ser el dia de la seva desaparició, amb l’eliminació seva consideració com a servei universal de telecomunicacions. Però la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), manté la seva insistència i no es descarta una nova moratòria estatal.

Al territori espanyol encara queden 16.500 cabines útils. La normativa diu que Telefónica, que és l’operador designat per aquesta prestació i té l’obligació de garantir l’existència d’una oferta suficient de telèfons públics de pagament, ha de tenir una cabina a cada municipi amb més de 1.000 habitants i una altra cabina addicional per cada 3.000 habitants. Manacor, per tant, en tendria una per superar el milenar i unes altres catorze si dividim els 42.000 habitants actual per tres. És a dir, quinze.

El regidor responsable d’aquest tràmits a l’Ajuntament és Carles Grimalt, que explica que no en té constància d’una retirada imminent de cabines de telèfon al municipi, encara que confirma la retirada de les dues darreres fa pocs dies “perquè ja no funcionaven. Ells mateixos s’han encarregat de desmuntar-les i pel que tenc entès sen farà ‘xatarra”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad