Ara tothom podrà reviure com eren els primers manacorins

El Museu d’Història de Manacor presenta la seva nova sala de Prehistòria amb un 95% de material del municipi

El Museu d’Història de Manacor ja pot explicar didàcticament com fou la prehistòria local. Segons explica la directora del Museu, Magdalena Salas, la renovació de la sala de Prehistòria té com a objectiu tres grans reptes: explicar-la des d’un punt de vista manacorí dins un període cronològic que abasta més de 1.700 anys, acostar les campanyes d’excavació dels jaciments de S’Hospitalet Vell i sa Ferradura a la ciutadania a través dels textos i objectes, i fer la sala accessible a tota casta de públics.

 

El regidor Mateu Marcé durant la presentació de la sala temàtica

 

La sala compta ara amb un espai dedicat als petits, a més d’un conjunt de rèpliques d’algunes de les peces que podran ser tocades per tots els visitants. Per altra banda, s’hi pot veure un audiovisual de petit format en el qual s’expliquen alguns dels aspectes de la prehistòria mallorquina, subtitulat i interpretat en llengua de signes.

La sala compta amb un conjunt de rèpliques d’algunes de les peces per poder-les tocar

Pel que fa als materials, el Museu ha volgut apuntar que el 95% del material que s’exposa a la sala de prehistòria és manacorí. En concret, la sala comptarà amb 48 objectes ceràmics (olles, vasets, bols, entre altres), 22 objectes metàl·lics (punxons, espirals de pectoral, entre altres), 12 objectes de pedra (molins o percutors), 28 fragments de fauna (punxons o ossos amb mostres de tall) i quatre collarets de pasta vítria.

El 2015, el Museu va iniciar la renovació de les sales d’exposició permanent. Així, tant la sala Romana com la d’Antiguitat tardana han sofert una renovació total, i s’han adaptat a nous continguts, tecnologies i discurs museogràfic. Aquest any 2019 li ha tocat el torn a la sala de Prehistòria, que aquest primer de desembre se torna a obrir al públic.

Finalment, s’ha aprofitat per presentar un seguit d’activitats relacionades amb la prehistòria i el seu aprenentatge que s’han preparat amb motiu de la inauguració. Així, sota el títol Un hivern prehistòric es duran a terme dues conferències: una dia 28 de novembre, sobre Videojocs i patrimoni: Es pot aprendre història jugant?, a càrrec de Bruno Parés Sansano, llicenciat en Història i especialista en documentació virtual del patrimoni. I una altra dia 4 de desembre, titulada Desvelant secrets. La il·lustració de recreació arqueològica, a càrrec d’Enric Ragnar Backman Pylkkanen, membre d’ADARQ, Associación Nacional de Dibujantes e Ilustradores de Arqueología, i graduat en Història per la UIB.

Per altra banda, dia 14 de desembre es durà a terme una diada infantil i juvenil que comptarà amb jocs prehistòrics, a càrrec de Pedro Forteza, de la botiga de jocs de taula Ludicón, i contes de la prehistòria. A més, es duran a terme dues visites guiades, una el 7 de desembre, en català, i una el 21 del mateix mes, en anglès. El dia 11 de desembre es farà una presentació adreçada als equips directius de les escoles, per mostrar les maletes didàctiques que s’han elaborat amb rèpliques prehistòriques, romanes, tardoromanes i islàmiques per servir de suport en els diferents currículums. El proper diumenge es durà a terme la inauguració institucional de la sala.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad