El trasllat de 200 cossos del cementiri acaba sense responsables

La Justícia no veu indicis de delicte en les actuacions posteriors al trasllat de més de 200 restes al 1983

La polèmica i mediàtica trobada de més de 200 cossos a varies dependències clausurades del cementiri de Son Coletes de Manacor acabarà sense responsables directes. Així ho ha fet saber el jutjat d’instrucció responsable del cas a l’Ajuntament, que ara se s’haurà d’encarregar del trasllat de les restes mortuòries a la fossa comú seguint els procediments legals marcats per llei. Així, la Justícia no ha trobat indicis de delicte en les actuacions posteriors al trasllat de principis dels anys 80, encara que sí que van ser incorrectes des d’un punt de vista sanitari. En tot cas, els pressumptes delictes si n’hi hagués hagut en els anys dels fets, estarien prescrits.

El principal raonament és que les restes no sortiren del recinte

El raonament judicial es basa en que els restes no sortiren del recinte i, malgrat no es dugueren a un lloc adequat, aquí entraria la discusió de si es va actuar de mala fe o no. Tampoc seran cridats a declarar cap dels antics delegats municipals del cementiri ni cap exbatle de Manacor des de l’any del succés, malgrat que en un principi, quan es va judicialitzar la causa, es va demanar expressament al consistori que facilités un llistat amb els noms d’aquestes persones. Això vol dir que només haurà estat l’actual responsable polític de Son Coletes, Carles Grimalt, qui haurà hagut de prestar declaració, en el seu cas davant la Policia, per aclarir la troballa del mes d’agost.

El jutjat s’ha basat en l’informe de 2003, any en que sí que es va iniciar un expedient contra l’encarregat del cementiri, dut a terme pel secretari municipal, en que es donava tractament de fossa als magatzems on es van apilar les caixes amb les restes. Ara haurà de ser l’Ajuntament del batle Miquel Oliver, a través de la brigada i seguint els requisits de Salut Mortuòria, qui els traslladi a la sepultura definitiva a l’ossera.

Ara l’Ajuntament, a través de la brigada, haurà de dur els cossos i restes a l’ossera

Cal recordar que tot i que la notícia va veure la llum pública de manera abrupta a finals d’agost, fou el primer dia del mes quan el nou regidor de l’àrea, Carles Grimalt i la regidora d’Urbanisme, Núria Hinojosa, van visitar el cementiri per comprovar quines zones estaven afectades per humitats i quines podien ser les susceptibles de les reformes més urgents. Allà descubriren varies sales tancades on s’hi trobaren centenars de restes sense enterrar i col·locats uns sobre els altres.

La jutge degana dels Jutjats d’Instrucció de Manacor va decretar el secret de sumari de el cas, per conèixer exactament d’on procededien (si vertaderament eren de la zona de nínxols reformada durant els anys 1982 i 1983, que curiosament va passar en aquell temps de tenir caràcter de lloguer a ser privada), i si havia transcorregut el temps legal perquè aquests cadàvers poguessin ser exhumats.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad