L’Assemblea Antipatriarcal critica la manca de voluntat real del Patronat de Sant Antoni

De fet els organitzadors no s’han volgut asseure enguany per parlar sobre la inclusió de la dona a la festa

L’Assemblea Antipatriarcal de Manacor no acaba de veure clar l’anunci del Patronat de Sant Antoni, per la creació d’un planter paritari de cara a substituir, si fos necessari, a les actuals figures de la colla: Dimoni Gros, sant Antoni, baciner etc. I és que el fet que ni Patronat ni Colla de Dimonis s’hagin volgut asseure’s enguany per discutir el paper de la dona a la festa, ni hi hagi dones amb un paper destacat i visible en l’organització, no dona massa esperances d’èxit al curs anunciat aquesta setmana i que es durà a terme el proper 14 de desembre, prèvia inscripció, exàmen, part pràctica, valoració de condicions físiques i un seguit més de criteris-obstacle.

Tot seguit reproduïm la carta que ens ha fet arribar l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor:

 

A Manacor tendrem dones que ballin?

Aquesta setmana hem conegut la proposta del Patronat sobre la creació d’un planter paritari a la colla de dimonis i des de l’Assemblea Antipatriarcal ens agradaria posar diferents punts sobre la taula: En primer lloc, cal deixar clar que ni el Patronat ni la Colla de dimonis han volgut asseure’s a xerrar amb nosaltres sobre la inclusió de la dona en la festa. Com hem fet cada any, demanàrem una reunió per parlar-ne però no s’han volgut posar en contacte amb nosaltres. Després de quatre anys reivindicant el paper de la dona en la festa, pensam que l’acostament era de mínims.

Això és tot el que volen incloure a la dona quan refusen parlar amb els col·lectius feministes? Un planter on hi hagi dones i homes, de manera igualitària és una passa, és cert. Però és una passa petita i insuficient. Volem deixar clar que aquest planter de suplents sí que tendrà places per homes i per dones però mentrestant, a la colla de dimonis hi continuen havent només homes ballant. Així mateix, els càrrecs de responsabilitat, tant al Patronat com a la colla, segueixen estant ocupats per homes. Cap dona és una cara visible de la festa. Continuam invisibilitzades i mirant la festa des de fora.

Així mateix, la llista per accedir al curs de preparació – amb examen teòric i pràctic – està tancada a persones col·laboradores en les diferents comissions del Patronat i les persones participants assídues de les festes de Sant Antoni a Manacor en aspectes com foguerons o beneïdes entre d’altres. Per Sant Antoni, la festa la fa el poble, diuen…

Com a colofó, hi ha la qüestió de l’alçada per ser dimoni gros i dimoni petit: un requisit que consta a les bases però que no s’especifica amb detall. Pensam que és un criteri qüestionable i gens definit i que en cas d’establir-se, hauria de ser un diferent per homes i dones. Així mateix, la festa de Sant Antoni continua rebent el suport i els doblers públics de l’Ajuntament de Manacor. Com ja hem recordat diverses vegades, això suposa l’incompliment de la Llei 11/2016 d’Igualtat entre Dones i Homes, que recull l’obligació de les administracions públiques de fomentar la igualtat d’oportunitats entre dones i homes a l’hora de participar en els esdeveniments culturals. Un govern que s’autoproclama progressista perpetua i blanqueja el masclisme en la festa de Sant Antoni. Venem fum o fem passes per democratitzar la festa?

D’altra banda, tot i que molts mitjans han anunciat titulars optimistes que parlen de la inclusió de la dona, aquest nou planter no assegura, sota cap condició, que cap dona balli. De fet, la festa seguirà utilitzant els mateixos mecanismes, poc democràtics i transparents i l’elecció de les figures seguirà el mateix procediment que fins ara: el baciner proposarà qui entra i quan i el Patronat acceptarà o no aquesta proposta. Per tant, mantenen les mateixes dinàmiques tancades i sectàries, que hi ha hagut fins ara i el pes de què balli o no una dona segueix estant en mans del baciner. Com si en aprovar unes oposicions després s’hagués de passar una valoració totalment subjectiva.

A més, cap dels actuals balladors té intenció de retirar-se i tampoc existeix cap reglament que reguli el temps durant el qual es pot gaudir d’aquest privilegi. El proper Sant Antoni farà cinc anys que surten les dimònies i ens segueixen demanant temps i paciència. Ens diuen que tot arribarà… Quin temps més hem d’esperar per normalitzar una situació desigual i injusta?

Sigui com sigui, des de l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor volem donar un missatge clar: a Manacor l’any que ve tendrem dones que ballin. Les mateixes que ho han fet els darrers quatre anys i que ho seguiran fent o totes aquelles dones valentes, que malgrat l’obscurantisme de la convocatòria, s’hi vulguin presentar. Desitjam que puguin conèixer de primera mà si la voluntat real d’aquest nou planter és la incorporació efectiva de la dona a la festa. Visca Sant Antoni i visca les dimònies!

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad