L’Ajuntament fa una valoració molt positiva de la recollida ‘porta a porta’ iniciada a Son Macià i Sa Torre de Porto Cristo
La regidoria de Media Ambient de l’Ajuntament de Manacor posarà en marxa dins el proper mes de gener un servei de deixalleria mòbil, un camió especial habilitat per la recollida de residus especials que tothom sol tenir a ca seva i que no sabem ben bé on deixar per tal que siguin reciclats. Això vol dir, bombetes (que no poden anar al vidre), oli usat, piles, telèfons mòbils, carregadors o petits electrodomèstics com assecadors. Aquesta deixalleria mòbil recorrerà en distints horaris de dematí i capvespre, barris i localitats de tot el municipi segons un dies marcats, que encara s’han de concretar. Aquest és un servei que ja tenen ciutats importants com per exemple València, i que ha obtingut un gran èxit entre els veïnats, que així poden dur, justa baixant de casa, aquells petits residus incòmodes que es van acumulant. En principi, no estaran admesos envasos tòxics, medicaments o materials amb fibrociment o fibra de vidre.
Per altra banda tant el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà i el tècnic Antoni Pascual, valoren molt positivament el primer mes de la recollida ‘porta a porta’ iniciada a Son Macià i al barri de sa Torre de Porto Cristo. Pascual ha exposat que es van dur a terme reunions prèvies per tal d’informar els veïns del nou model, els quals van rebre els materials necessaris per a dur-lo a terme. A més, educadors ambientals han concienciat i resolt dubtes durant tot el mes d’octubre.
Tant un com l’altre expliquen que “podem dividir els residus entre els que reporten ingressos, contenidors groc, blau i verd, i els que no en reporten però tampoc en costen (residus orgànics) i els que reporten despeses: contenidor gris (rebuig). Des d’aquest punt de vista, Llodrà ha confirmat que s’ha aconseguit reduir el rebuig a les zones on s’aplica el ‘porta a porta’ fins a representar el 18,3% del total de residus (dades del 2019 fins al mes d’octubre), quan al 2018, a tot el municipi de Manacorel rebuig va representar el 87%.
Tres de les quatre noves persones que han entrat a fer feina al departament exerciran d’informadors ambientals. Dins les seves funcions està detectar voluminosos disposats de manera incorrecta o abandonats, i etiquetar-los amb un adhesiu que especifica “Algú no ho ha fet bé!” i el telèfon gratuït de recollida.
Fins ara s’han aplicat 28.871 euros de sanció a l’empresa concessionària de la neteja
En tercer lloc, el departament explica que durant els darrers quatre mesos s’han realitzat una quarantena de controls de qualitat mensuals en la neteja viària, per tal de detectar les deficiències del servei. En concret, s’han aplicat fins a 28.871 euros de sanció a l’empresa concessionària, Lumsa: 8.642 al juliol, 7.958 a l’agost, 8.786 euros al setembre i 3.485 euros a l’octubre. En aquest sentit, Llodrà ha volgut deixar clar que l’Ajuntament hi està a damunt i que es fa un adequat seguiment del contracte de neteja.
El desembre d’enguany s’iniciarà la recollida orgànica a Porto Cristo i s’Illot, i finalment, el desig d’establir el ‘porta a porta’ al centre de Porto Cristo, dins el gener del 2020.