Una nova pintada contra el patrimoni històric, ara al Molí den Fraret

L’Associació d’Amics del Museu denuncia una vegada més l’atac contra la seu etnològica

L’Associació d’Amics del Museu d’Història de Manacor ha tornat a denunciar el que ja és massa comú els darrers anys: les pintades indiscriminades en espais públics, mobiliari urbà o patrimoni històric, com és en aquest cas, en que s’hi ha escrit en color lila: “Esto es la casa primo”. “Ja no sabem si sentir-nos indignats, ofesos o trists. El molí den Fraret ha tornat a ser atacat mitjançant una enorme pintada a la part de la plaça, on hi ha els bancs”, denuncia el col·lectiu, recordant que no és una qüestió aillada i demanant ajuda al consistori per, al manco, netejar l’endemesa. “De veres aquest és el respecte que tenim els manacorins pel nostre patrimoni? Què podem fer Ajuntament de Manacor?. No és la primera vegada que patim pintades, i de fet les que ja hi eren encara hi són. No esperem que la zona es degradi més, hem d’actuar ja!”, concluren.

El molí fariner den Fraret (segle XVIII) va ser restaurat fa uns anys

El molí fariner den Fraret (segle XVIII) va ser restaurat fa uns anys per l’empresa Contrafort Arquitectura, per convertir-se en la secció etnològica del Museu d’Història de Manacor. La restauració del molí fariner es va realitzar en un parell de fases: primer el Consell de Mallorca va restaurar la torre, l’escala central de marés i va posar les antenes. Posteriorment l’ajuntament de Manacor ens va encarregar la restauració de les façanes en una primera fase i la restauració de l’interior i l’adequació de la plaça i carrers dels voltants en una segona fase.

 

En tot moment es va intentar utilitzar materials tradicionals semblants als originals, com el marés i els morters de calç, tant per les juntes de la paret de pedra com dels referits interiors i exteriors. A l’interior del molí s’habilitaren uns banys i a l’exterior es va afegir un ascensor per tal de garantir l’accessibilitat al pis superior. Aquest es va folrar amb planxa d’acer corten, pensant que seria la millor imatge per un element amb voluntat de respecte i de contemporaneïtat. Pel que fa a la plaça i carrers es va reduir l’accés rodat, augmentant notablement la zona de vianants, es va afegir una zona de jocs infantils, es van sembrar arbres autòctons i es dotà d’il•luminació exterior la base del molí i la torre.

En l’actual exposició permanent es poden veure les feines principals que es feien temps enrere en cada estació i les eines que s’empraven per fer-les. Es tracta d’un recorregut guiat pel calendari. Un calendari en què les festivitats cristianes i el santoral marcaven la majoria de fites importants, i un temps en què els productes de temporada, juntament amb l’activitat que es desenvolupava i la tradició ancestral, eren els que condicionaven la gastronomia.

Horari

Dilluns: de 10 a 12.30 h
Divendres: de 10 a 12.30 h
Dimecres:
hivern (d’1 d’octubre a 14 de juny): de 17 a 19.30 h
estiu (de 15 de juny a 30 de setembre): de 18 a 20.30 h

Visites guiades per a grups. Aforament limitat.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad