Santa Catalina cremarà la primera falla en la història de Manacor

Toni Galmés enllesteix les espectaculars escenes de ‘Pantomima’, que es plantarà el proper 9 de novembre

Caminant per carrer Solimà, just davant el camp de futbol de Na Capellera, unes mans fetes de paper i cola descansen sobre una espècie de cavallets de fusta. Son grises, molt més grans que l’escala humana i amb uns dits forts i tenebrosos. La primera impressió de sorpresa fa que me giri cap a la dreta i vegi una cotxera oberta, alta i amb el que pareixen eser les figures a mig fer d’un fogueró de Sant Antoni a dedins. “Les he deixades a defora perquè s’eixuguin”, me diu mirant les mans acabades de pintar. Ell és Toni Galmés i, efectivament, allò és part de la foganya que per gener decorarà l’entrada del bar de can Roseta. “També fa quatre anys que estic fent una falla”, me diu de passada, com si fos una cosa normal. Serà la primera que s’hagi fet (i cremat) mai a Manacor.

Una història que comença el 2015 quan Galmés, que l’any passat va acabar segon de batxiller artístic, va quedar meravellat per una falla valenciana plantada a la plaça del Pilar de la capital del Túria, “i vaig decidir que en volia fer una”. La seva no es cremarà la nit de sant Josep, sino que, ara ja enllestida, serà calada el diumenge d’eleccions, el 10 de novembre a partir de les 20,30 hores, molt a prop de la plaça de Santa Catalina. “Me fa una mica de pena, la veritat, però estan fetes per això i ja tenc dos garatges plens de figures i caps”.

medirà prop de 6,5 metres d’altura per entre 8 i 9 metres de base

La falla de Toni Galmés serà, quan estigui plantada un dia abans de pegar-li foc, realment espectacular: feta de suro i armassó de fusta, medirà prop de 6,5 metres d’altura per entre 8 i 9 metres de base. A davall, només grava (res de terra i troncs com als tradicionals foguerons manacorins). A damunt un seguit de figures i escenes, que envoltaran el tema principal: les mentides. Es tracta d’un mim que està assegut mentre ofereix una flor a una dona que surt d’un retrat; “es titula Pantomima, i vol simbolitzar els enganys i les falses aparences a la nostra societat”. Crítiques que es completaran amb altres representacions encara més manacorines, com una gran mà que surt d’un clot (Manaclot), moixos pujats a un sofà abandonat enmig de trastum o la irrupció fins i tot d’un os polar simbolizant el canvi climàtic.

Mestre faller

Però Galmés no vol quedar-se aquí. -En faràs d’altra?, li deman; -Pot ser que sigui la primera i la darrera, somriu, “en realitat vull continuar”, per ser el primer mestre faller manacorí. De fet té la intenció de partir cap a terres valencianes durant dues setmanes, entre febrer i març, per aprendre una mica més l’ofici a un taller reconegut… “m’agradaria molt guanyar-m’hi la vida”. No de bades, a més dels quatre anys que fa que s’hi pega amb la falla, també en fa cinc que forma part del disseny del fogueró de can Roseta, “on hi vaig arribar després que l’institut Mossèn Alcover en deixés de fer uns anys i m’oferissin fer-ne un aquí”.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad