Compromisos i vacances deixen a l’espera el ple extraordinari on s’havia de debatre i aprovar provisionalment el document
Aquesta setmana tampoc serà la bona. L’ajuntament de Manacor ha anul·lat tant la roda de premsa d’explicació com el ple extraordinari previst per aquest mateix dijous, que havia d’aprovar provisionalment i el nou Pla General urbanístic, després de gairebé 40 anys de vigència de les actuals Normes Subsidiàries.
A la roda de premsa prevista aquest dimarts a les nou i mitja del matí, els portaveus dels tres partits del pacte municipal i tècnics de la casa (el batle, Miquel Oliver, els socis de l’equip de govern Núria Hinojosa i Carles Grimalt, així com Catalina Rigo (directora del pla) i Joan Antoni Salom (tècnic d’urbanisme)), havien d’exposar públicament als mitjans de comunicació els principals trets de la nova norma urbanística, les seves singularitats i el perquè és un document base amb el que posteriorment fer-hi feina, vist el descontent de nombroses associacions, col·lectius i professionals respecte un Pla que no contenta pràcticament a ningú, però que, ateses les urgències, s’ha d’aprovar.
Ara sembla que distints viatges i vacances programades per aquest pont per part de diversos regidors manacorins han fet que tot s’hagi de postposar almanco una setmana. Així les coses, tampoc es debatrà ni es podrà saber idò fins d’aquí uns dies, si el document és semblant a l’iniciat per l’anterior pacte de govern municipal (PP, el Pi i AIPC–SyS) o ha sofert canvis significatius.
Cal recordar que són nombroses les persones i els col·lectius contraris
Cal recordar que són nombroses les persones i els col·lectius contraris, com ara el GOB, Terraferida, el Col·lectiu de Dones de Llevant, Xitxeros amb Empenta, Ateneu Lo Tort o l’Assemblea Antipatriarcal, que ja han manifestat en reiterades ocasions la seva oposició a l’aprovació del Pla General, per, entre d’altres qüestions, la requalificació com a urbanitzable i “sense cap justificació ni necessitat”, de la zona verda de la Torreflorida.
El Pla General de Manacor va ser aprovat inicialment el 27 de juny de 2016 per part de l’equip de govern de PP, El Pi i AIPC “i sorprenentment, l’actual equip de govern de Més-Esquerra, PSOE i Podem ha manifestat repetidament la seva intenció de acabar la seva tramitació sense fer cap canvi”, explicava fa unes setmanes a Fartàritx Antònia Matamalas, de Dones de Llevant.
Un dels motius essencials d’aquesta oposició al planejament urbanístic “és la requalificació com a urbanitzable, sense justificació ni necessitat, de la zona verda de Torreflorida. La més del fet que la dubtosa operació urbanística permetria fer fins a 275 nous habitatges, mentre el poble està ple de solars sense edificar i habitatges buits i en greu procés de degradació”, assenyalava Jessica Campos, de l’Assemblea.
El Pla contempla l’eliminació del 90% de les zones verdes previstes inicialment, tot i les múltiples sentències que han rebaixat les desorbitades indemnitzacions que reclamaven els propietaris. Això suposarà la possibilitat d’augmentar els terrenys urbanitzables a la perifèria, en detriment de l’edificabilitat al nucli urbà.
De fet, una altra de les preocupacions dels col·lectius ciutadans és l’afectació que tindrà aquest Pla al centre històric de Manacor, cada vegada més buit i degradat. L’actual projecte fixa la unitat mínima d’habitatge a 120 metres quadrats, el que vol dir que si un ciutadà té un solar de 120 m2 només podrà construir un habitatge. “Encara que pugui fer una planta baixa, un primer pis i un segon, continuarà només podent fer un habitatge”. Per construir un segon habitatge en un sol solar es necessitaran 181 metres, per un tercer habitatge 301 metres quadrats, per a quatre habitatges 421 i així successivament.