Primera entrega dels sobrenoms, renoms, àlies i malnoms manacorins i la seva evolució en el temps, de la mà del doctor Sebastià Sansó Barceló

Temps enrera els malnoms sonaven per totes les cantonades del poble. Eren més emprats, inclús, que els cognoms per marcar les famílies i per diferenciar les branques d’una mateixa nissaga.

A una societat com la nostra, actualment sotmesa a una forta pressió demogràfica, aquesta tradició, com moltes altres, se va perdent, tot i que encara acompanya als finats a les esqueles i és possible escoltar, sobretot a les generacions més madures, aquells àlies sovint estranys pels més joves.  

Alguns d’ells es feien tradicionals de pares a fills, mentre d’altres finaren amb el portador o desapareixeren en vida

Per aquest motiu, per honorar aquest llegat i fer-lo perdurable, ens proposam oferir els sobrenoms que hem pogut documentar, a mode de senyal identificador dins la nostra comunitat, un referent social on cercar les nostres arrels més entranyables, ajudant a millorar el seu coneixement alhora que contribuïm a identificar les nostres nissagues i la transmetem als nostres descendents.

Llibre de l’autor sobre l’origen i evolució social i urbanística del municipi

En aquesta secció, periòdicament i d’una manera aleatòria però exhaustiva, intentarem publicar tots els malnoms pels quals se coneixien els nostres padrins i la seva evolució al llarg dels segles.

La recopilació dels més de 3.600 àlies locals abasteix gairebé cinc segles, prenent com a punt de partida el segle XVI fins arribar al segle XX, tot intentant oferir als manacorins una eina més per conèixer un poc més l’ànima del nostre poble.

Alguns d’ells es feien tradicionals i perdurables en passar de pares a fills, mentre d’altres finien amb el portador o desapareixien en vida de la persona. En altres casos experimentaven canvis i evolucionaven.

Finalment cal dir que, dins allò que ha estat possible, s’ha respectat l’ortografia original de la font modificant o afegint, en cas de considerar-ho necessari, l’aclariment pertinent.

A mode d’inventari o índex, en aquesta primera entrega, oferim la relació alfabètica de tots el llinatge indicant el número de malnoms de les famílies portadores a cada període secular. Clicau damunt cada imatge per ampliar-la i trobar el vostre.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad