Qui no recicli bé pagarà un 21% més de taxa

Manacor ‘sancionarà’ a tots aquells que no reciclin bé els fems a partir de 2020

El regidor de Medi Ambient de Manacor ha explicat aquests dies la mesura que l’Ajuntament aplicarà a partir de l’any que ve, quan la recollida de residus porta a porta s’implanti a tot el municipi. De fet Sebastià Llodrà ja ha començat a fer córrer el missatge i l’explicació per xarxes socials i whatsapp.

Ho desglosa així: Punt de partida: Manacor incompleix el percentatge de reciclatge amb cum laude. Just reciclam el 13% quan l’horitzó 2020 hauria de ser del 50%. Una dada, amb el sistema de contenidors actual, el màxim que se sol reciclar és del 20%.

Això vol dir que de les 28.000 tones/any que produeix Manacor de tots els residus, just se’n reciclen 3.700 i se’n cremen més de 24.000 tones . Una animalada ecològica i també econòmica: la factura d’incinerar això són 3,34 milions d’€/any, prop d’un 8% del pressupost municipal cremat, literalment.

Com ho solucionam?. Sensibilitzant i aplicant normatives enfocades a la reducció i el reciclatge i posant en marxa sistemes de recollida millors. El porta a porta: s’ha posat en marxa a Son Macià i sa Torre de Portocristo des del passat 1r d’octubre. Es posarà al centre de Manacor a partir de l’abril de 2020. No descartam ampliar les zones porta a porta si funciona bé. La recollida és totalment selectiva i molt còmoda pels veïnats.

La recollida d’ orgànic (restes de menjar, bàsicament ). Ara ho tiram tot dins el contenidor gris (rebuig) i si hi pensam un poc, és la part que més pesa. Es posaran en marxa contenidors d’orgànic tancats amb obertura amb targeta .  Es començarà per la resta de Portocristo i s’Illot dins el 2019 i a la resta del municipi el 1r d’abril del 2020, on no arribi el porta a porta. Tot això implica, i s’està fent, un campanya informativa i de seguiment molt potent i centrada allà on hi ha canvis en el moment que es produeixen.

Taxa reduïda per aquells que reciclen bé i taxa general més cara per aquells que no

Pel que fa a les taxes pel 2020: aquesta optimització del servei de recollida ha d’anar acompanyat de mesures fiscals amb una premissa ben clara: Taxa reduïda per aquells que reciclen bé i taxa general més cara per aquells que no. Exemple amb números grossos: un  habitatge actualement paga 142€ de recollida i tractament. Si s’acull a la tarifa bonificada en pagarà 137€ i si no 170€. Seguim la màxima europea de qui menys contamina, menys paga… i al revés!

Qui es podrà acollir a aquesta tarifa reduïda? Tu, tu, tothom! Prèvia sol·licitud, que serà molt fàcil. I com es controlarà qui recicla bé I qui no? Amb inspeccions a les llars (amb la solicitud de tarifa reduïda ja s’accepta) i amb un nombre d’aportacions mínimes anuals al contenidor d’organic, els que no són dins zona porta a porta. El contenidor transmet qui l’obri i quantes vegades  .

Recordau aquella factura d’incineració de 3,34 milions d’euros/any? Idò així com es vagi reduint, més descompte es podrà fer a la tarifa reduïda els propers anys!

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. En fer clic al botó Acceptar, accepta lús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits    Configurar y més informació
Privacidad