Qui no recicli bé pagarà un 21% més de taxa

Manacor ‘sancionarà’ a tots aquells que no reciclin bé els fems a partir de 2020

El regidor de Medi Ambient de Manacor ha explicat aquests dies la mesura que l’Ajuntament aplicarà a partir de l’any que ve, quan la recollida de residus porta a porta s’implanti a tot el municipi. De fet Sebastià Llodrà ja ha començat a fer córrer el missatge i l’explicació per xarxes socials i whatsapp.

Ho desglosa així: Punt de partida: Manacor incompleix el percentatge de reciclatge amb cum laude. Just reciclam el 13% quan l’horitzó 2020 hauria de ser del 50%. Una dada, amb el sistema de contenidors actual, el màxim que se sol reciclar és del 20%.

Això vol dir que de les 28.000 tones/any que produeix Manacor de tots els residus, just se’n reciclen 3.700 i se’n cremen més de 24.000 tones . Una animalada ecològica i també econòmica: la factura d’incinerar això són 3,34 milions d’€/any, prop d’un 8% del pressupost municipal cremat, literalment.

Com ho solucionam?. Sensibilitzant i aplicant normatives enfocades a la reducció i el reciclatge i posant en marxa sistemes de recollida millors. El porta a porta: s’ha posat en marxa a Son Macià i sa Torre de Portocristo des del passat 1r d’octubre. Es posarà al centre de Manacor a partir de l’abril de 2020. No descartam ampliar les zones porta a porta si funciona bé. La recollida és totalment selectiva i molt còmoda pels veïnats.

La recollida d’ orgànic (restes de menjar, bàsicament ). Ara ho tiram tot dins el contenidor gris (rebuig) i si hi pensam un poc, és la part que més pesa. Es posaran en marxa contenidors d’orgànic tancats amb obertura amb targeta .  Es començarà per la resta de Portocristo i s’Illot dins el 2019 i a la resta del municipi el 1r d’abril del 2020, on no arribi el porta a porta. Tot això implica, i s’està fent, un campanya informativa i de seguiment molt potent i centrada allà on hi ha canvis en el moment que es produeixen.

Taxa reduïda per aquells que reciclen bé i taxa general més cara per aquells que no

Pel que fa a les taxes pel 2020: aquesta optimització del servei de recollida ha d’anar acompanyat de mesures fiscals amb una premissa ben clara: Taxa reduïda per aquells que reciclen bé i taxa general més cara per aquells que no. Exemple amb números grossos: un  habitatge actualement paga 142€ de recollida i tractament. Si s’acull a la tarifa bonificada en pagarà 137€ i si no 170€. Seguim la màxima europea de qui menys contamina, menys paga… i al revés!

Qui es podrà acollir a aquesta tarifa reduïda? Tu, tu, tothom! Prèvia sol·licitud, que serà molt fàcil. I com es controlarà qui recicla bé I qui no? Amb inspeccions a les llars (amb la solicitud de tarifa reduïda ja s’accepta) i amb un nombre d’aportacions mínimes anuals al contenidor d’organic, els que no són dins zona porta a porta. El contenidor transmet qui l’obri i quantes vegades  .

Recordau aquella factura d’incineració de 3,34 milions d’euros/any? Idò així com es vagi reduint, més descompte es podrà fer a la tarifa reduïda els propers anys!

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad