Manacor presenta un programa informàtic per anticipar inundacions

Interpreta imatges del radar de l’Aemet que es publiquen cada deu minuts

L’ajuntament de Manacor ha presenta aquest dilluns el denominat projecte SAPI, basat en un programari informàtic que realitza el seguiment dels episodis de pluja en base a la interpretació de les imatges del radar d’Aemet que es publiquen cada 10 minuts. El seu objectiu és la generació automàtica d’informació en cas que es superin els llindars de precipitació del Pla MeteoBal i alertar quan es prevegi la generació de revingudes. La informació generada donarà capacitat d’anticipació per a l’aplicació de mesures de prevenció, protecció i informació a la població i als usuaris de les xarxes de transport, per part de les autoritats de les diferents administracions públiques amb competències per aplicar-les.

El programa és fruit de la construcció d’un model numèric dirigit a analitzar i crear un sistema d’alertes primerenques d’inundacions per al qual s’ha hagut d’elaborar amb informació sobre la delimitació de les conques i subconques i la xarxa de drenatge basant-se en un model digital del terreny; L’obtenció dels paràmetres que ens determinaran l’existència d’escorrentia efectiva i la seva quantificació de cada una de les subconques, a partir dels models digitals del terreny, de geologia i d’usos del sòl, en funció de les precipitacions; L’obtenció dels paràmetres de cada subtram de la xarxa de drenatge per a quantificar el trànsit de cabals i el temps de trànsit entre subtrams; La determinació de les quantitats de precipitació mitjançant l’autocalibració de les imatges del radar d’Aemet; la creació d’un model de distribució de les pluges per assignar-les a cada subconca en funció de les imatges georeferenciades del radar d’Aemet, i la determinació dels punts de control i alerta.

El programa és fruit de la construcció d’un model numèric dirigit a analitzar i crear un sistema d’alertes primerenques d’inundacions

Les tasques de desenvolupament del projecte varen començar al gener d’engany. S’ha pogut testejar el programari amb les imatges del radar d’Aemet dels episodis del llevant de Mallorca i Pollença d’octubre de l’any passat i s’han fet proves en temps real, aconseguint la detecció i confirmació d’escorrenties a diferents episodis de pluges. Actualment el projecte realitza el seguiment a 21 conques de l’illa de Mallorca, controlant 125 punts de controls ubicats a 29 municipis. El projecte s’està millorant i polint a cada versió del programari i està obert a la participació i col·laboració de les diferents entitats, organismes i institucions amb l’objectiu de què es pugui arribar a cobrir la totalitat del territori de les Illes Balears.

Han col·laborat fins ara a diferents camps del desenvolupament la Direcció General d’Emergències, la Delegació Territorial d’Aemet de les Illes Balears, BalearsMeteo, els ajuntaments de Manacor i Sant Llorenç des Cardassar, les agrupacions de Protecció Civil de Marratxí, Sant Llorenç des Cardassar, Pollença, Campos i Manacor i s’ha emprat cartografia de Sitibsa i de l’Institut Geogràfic Nacional.

A la presentació hi han assistit el batle, Miquel Oliver, el cap de departament d’Emergències, Antoni Bernat, el cap de servei d’Ordenació d’Emergències, Joan Pol, i el cap de la Unitat Operativa de l’112, Felipe Ortiz. A més d’Onofre Garcia, regidor de Serveis Generals i Policia de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad